Před 25 lety v Discopříběhu běhal Hrušínský nejmladší nahatý v Plzni po náměstí! Rudu naučili pít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Před 25 lety v Discopříběhu běhal Hrušínský nejmladší nahatý v Plzni po náměstí! Rudu naučili pít!

Rudolf Hrušínský nejmladší se stal hvězdou tehdejší mládeže. Na snímku s Evou, kterou ztvárnila slovenská herečka Mariana Slováková.
Rudolf Hrušínský nejmladší se stal hvězdou tehdejší mládeže. Na snímku s Evou, kterou ztvárnila slovenská herečka Mariana Slováková. (Aha! – Daniel Černovský, ara)

„Ať je třicet pod nulou a táta naštvanej, to nevadí.“ Vzpomínáte na titulní píseň, která zdobí dnes již legendární hudební komedii Discopříběh? Od natáčení letos uplynulo neuvěřitelných pětadvacet let. Jak na film, tehdejší šlágr pro teenagery, vzpomínají hlavní představitelé? Co se stalo s filmovými láskami Rudolfa Hrušínského (41) – kadeřnicí Jitkou a blonďatou Evou? V týdnu jste měli možnost vidět první díl, ve středu se podívejte na »dvojku«.

Hrušínský se naučil »chlastat«

Rudolfovi Hrušínskému nejmladšímu bylo v době natáčení šestnáct let. Tedy pro dospívajícího kluka ten nejhorší možný věk. Točilo se navíc v Plzni zhruba čtyři měsíce a on byl poprvé v životě bez dozoru a daleko od rodičů.

„Láďa Potměšil měl od mé rodiny, se kterou se velmi dobře znal, nařízeno, aby na mě dával pozor. Děda mu to kladl na srdce. Spolu jsme měli kamarádský vztah. On mě nevychovával, snažil se na mě ale dávat bacha. Naučil mě třeba pít, a to takovým způsobem, že nemám míchat a vždy se věnovat jen jednomu druhu alkoholu za večer. Toho se držím dodnes,“ uvedl s úsměvem Hrušínský. 

Tekla krev…

„Jak stárnu, tak už blbnu, a pletou se mi oba dva díly Discopříběhu dohromady,“ smál se a omlouval Ladislav Potměšil, když měl zavzpomínat na filmování. Prošel běžným castingem, dopředu obsazený byl jen nejmladší z rodu Hrušínských, jemu psali roli na tělo. „Vzpomínám si, že jsem byl zrovna na dovolené na Šumavě s rodinou, kam mi zavolali, že jsem tu roli získal já. Měl jsem pochopitelně velkou radost,“ vybavil si s trochou nostalgie Ladislav Potměšil (66).

„Vzpomínám na to rád, byl jsem ještě v plné síle,“ dodal a hned přidal dvě pikantnosti z natáčení. „Jak jsem v jedné scéně třískal dveřmi a byl rozčílený na Rudlu, tak to tvrdé sklo bylo předem naříznuté, aby se to pak dobře rozlítlo. Jeden střep se mi ale potom zapíchl do ruky a přestalo se točit,“ uvedl Potměšil. „A když jsem Rudlu honil na nádraží a on na mě volal »do hlavy ne«, tak jsem si furt dělal legraci, že musím zpomalovat, protože bych ho jinak chytil. A to jsem neměl říkat. Při další scéně jsem si natrhl sval a zpomalovat musel Rudla.“

Jitka přišla o dítě

Začněme kadeřnicí Jitkou, kterou ztvárnila Jaroslava BobkováStránská (41). Krátce po natáčení se jí narodila vysněná dcera, jenže se stala tragédie. Po půl roce zemřela. Nečekaně se jí zastavilo srdce. Přestože se snažila o další miminko, bohužel se jí to už nepodařilo. U herectví zůstala, objevuje se v řadě filmů a seriálů, pouze ale v menších rolích. 

Představitelku krásné Evy si zahrála slovenská herečka Mariana Slováková (39). Ta se během natáčení zamilovala, ovšem nikoliv do mladého Hrušínského, jak by se mohlo zdát. „Byl to kluk, který místo něj četl jeho pasáže ve scénáři na čtených zkouškách,“ vysvětlila po letech Slováková. Po Discopříběhu se vrhla do světa modelingu. Žila v Německu a Švýcarsku, když se vrátila na Slovensko, stala se přebornicí v golfu. S partnerem v současné době žije v přepychové vile v Bratislavě a má šestiletou dceru Ninu.   

Poslední filmová role mistra učňů

Karel Vochoč, velký mistr malých rolí, si v prvním díle zahrál učňovského mistra Jonáka. Bohužel slavnostní premiéry už se nedočkal. Nečekaně zemřel v pouhých sedmapadesáti letech. „On se rozváděl, odešel ze svého bytu v Ostravě, kde bydlel, do nějaké garsonky a začal si ji zařizovat. Když jsme spolu mluvili naposledy, tak mi říkal: Jardo, to je pohoda, už mám novou ledničku a kanape, ze kterého koukám, jak to všechno dozařídím. Asi za týden jsem se dozvěděl, že zemřel na infarkt,“ vzpomínal režisér Jaroslav Soukup (65). 

Bude trojka?

A teď pozor! Už brzy se možná bude natáčet »trojka«! Režisér prvních dvou dílů Jaroslav Soukup už natáčet nechce, neboť má jinou práci. Souhlasil ale s tím, že na film prodá autorská práva, která vlastní společně s dědici Eduarda Pergnera, jenž k oběma předešlým dílům psal scénář. „Mělo by se jednat o retro z osmdesátých let, tedy nikoli o výpravu ze současnosti,“ nastínil dramaturgický záměr producent Pavel Pásek. Náklady na natáčení jsou údajně 35 milionů.

Věděli jste, že...

První díl viděly v kinech skoro dva miliony diváků?

Na premiéru filmu, která proběhla v amfiteátru na Lochotíně v Plzni, přišlo neuvěřitelných 22 tisíc lidí?

Druhý díl navštívilo v kinech 985 113 diváků a film vydělal 12 649 904 Kč?

Ve druhém díle si zahrála i Veronika Kánská, která se proslavila především rolí Blaženy ve Slunce, seno?

Ve filmu si zahrála i Tereza Pergnerová? V prvním dílu se mihla v davu holek. V druhém dílu už hrála jednu ze sestřiček v porodnici.

První roli Rudolf Hrušínský nejml. dostal ve »Vesničce střediskové«? Hrál syna pana Pávka (Mariana Labudy) a lepil model lodi.



Přečtěte si
hillaarkaa
12. 6. 2012 • 12:07

Má pravdu ten chlapec

agt55
12. 6. 2012 • 10:51

Redakce by si mohla zjistit alespoň celému národu známá fakta!

aronak
12. 6. 2012 • 10:37

Ať nic nedotáčejí. Nebo to bude zase propadák, jako vždy, když na úspěšné filmy dělají dotáčky nových.

nitram55
12. 6. 2012 • 09:12

9274
12. 6. 2012 • 07:50

"První roli Rudolf Hrušínský nejml. dostal ve »Vesničce střediskové«? Hrál syna pana Pávka (Mariana Labudy) a lepil model lodi." To není pravda, hrál syna Vojtěcha Kaliny (předseda JZD - hrál ho Miloslav Štibich) - chtěl se dívat na film, který nemilosrdně nastavoval zrcadlo měšťácké společnosti, v níž je dolar alfou a omegou života, ale nemohl, protože si Hrabětová (Milada Ježková) chtěla s předsedou popovídat, jelikož kdyby jim to neřekla, tak neusne...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.