Přiznání Báry Basikové: Trpím maniodepresí! Jako Petr Muk (†45)... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Přiznání Báry Basikové: Trpím maniodepresí! Jako Petr Muk (†45)...

Bára dost zhubla a moc jí to sluší.
Bára dost zhubla a moc jí to sluší. (Aha! – Martin Hykl)

Že umělci často trpí nemocemi duše, není nic nového pod sluncem. Bohužel se mezi ně řadí i zpěvačka Bára Basiková (49), která trpí maniodepresivní psychózou. Ano, tou strašlivou chorobou, která před dvěma roky dohnala až do hrobu jejího velkého kamaráda Petra Muka (†45)!

Basiková si nemoc dlouho nechtěla připouštět. K rozhodnutí letitý problém řešit ji donutil až bolestný rozchod s exmanželem Jaromírem Pizingerem, se kterým se rozvedla před pěti lety. A smrt milovaného kolegy Muka ji pak přiměla o jejím trápení promluvit. „Taky se léčím. Moc jsem se o tom nezmiňovala, ale řeším to…,“ kápla božskou krátce poté, co ztrátu kamaráda oplakala.

Že na něj dodnes nezapomněla, dokládá i její historka ze středečního křtu alba s příznačným jménem Blázinec: „Zrovna dnes jsem byla v Českém Krumlově a na zpáteční cestě jsem se zastavila u Petrova hrobu. A zrovna v tom mi volá má psychiatrička, že prý kdy se zase stavím, aby mi předepsala nové pilulky.“

A i na albu zpěvačka ze spektra čtrnácti psychických poruch reprezentuje právě maniodepresi, zatímco Tomáš Klus ztvárňuje pedofila, Ewa Farna autistku a Tomáš Hanák narcise. Jen David Koller má privilegium zazpívat si »normálního člověka«…

Co je maniodepresivní psychóza?

Závažné psychické onemocnění, zvané též bipolární afektivní porucha. Postihuje přibližně procento dospělých jedinců a projevuje se periodickými změnami nálad a vitality, euforická období se střídají s časy těžkých depresí. Ze slavných osobností jí trpěli např. Miloš Kopecký, Ota Pavel, Karel Svoboda, Petr Muk či Richard Müller. Příčiny vzniku choroby nejsou jednoznačně známy.



Přečtěte si
jity
24. 7. 2012 • 09:53

skoro všichni celebrity trpní maniodepresemi. Jděte už do háje, co asi mají dělat obyčejní lidé, kteří musí makat na směny, platit hypotéky, nebo důchodci, kteří nemají na léky a mnohdy ani na jídlo. Napiště kdo vlastně ty deprese nemá, bude to snažší.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.