Zahradník Laďa Kerndl: Sekání trávy mi zabere celý den! Swing na traktoru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zahradník Laďa Kerndl: Sekání trávy mi zabere celý den! Swing na traktoru!

Na svůj traktůrek nedá známý zpěvák dopustit.
Na svůj traktůrek nedá známý zpěvák dopustit. (Aha! – Jaroslav Benda, Martin Pekárek)

Když zpěvák Laďa Kerndl (66) doma oznámí, že jde sekat trávu, v praxi to znamená, že se ukáže asi tak za osm hodin, resp. zmizí na celý den. Král swingu navléká montérky či kraťasy a nasedá na oblíbený víceúčelový traktůrek se sekačkou. Pomalu brázdí svůj nekonečný pozemek o rozloze 1,3 hektaru. Sekání tak travnatého lánu si patřičně užívá, od jara do podzimu vyráží na tuhle trasu zhruba desetkrát až patnáctkrát.

Bez traktůrku ani ránu

Je to taková traktorová odyssea, zdá se, že nebude mít nikdy konce. Od úsvitu do soumraku krouží travnatým lánem. Nicméně sekání je výborná relaxace a jazzman si dokonale pročistí hlavu. „V traktůrku mám navíc prostor na pivo, takže si před jízdou hned jedno dám a další mám v záloze. To si na silnici dovolit nemůžu. Tady mi pokutu ale nikdo nedá,“ směje se Laďa, který si traktůrek nemůže vynachválit.

Samozřejmě, policejní hlídka, která by mu dala fouknout do balonku, mu na pozemek přece nevleze. „V zimě například odmontuji sekačku, kterou vyměním za radlici na odhrnování sněhu. Dále mám přívěsný vozík, kterým vozím dřevo, listí a další náklad podle potřeby,“ vysvětluje.

Práci na tak rozlehlém pozemku si prý bez traktůrku nedokáže představit. Vystřídal jich několik, ale tomu poslednímu švédskému se prý žádný nevyrovnal. „Jsem s ním spokojený, i když jeho pořízení není zrovna levná záležitost. S radlicí a přívěsným vozíkem vyjde zhruba na 200 tisíc,“ dodává zpěvák.

Že šněruje rozsáhlé latifundie jako mořeplavec, mu ani nepřijde. Vždyť se léta plavil na zaoceánských parnících a zpíval výletníkům. Možná by k němu ale sedlo spíš swingování na traktoru. V angličtině tohle slovo znamená houpat, pohupovat, točit se a dalo i téměř před sto lety název jednomu z nejvýraznějších hudebních stylů.

„No jo, Laďa když seká, to je úplný koncert,“ směje se paní Milada Kerndlová. Vidí, že je manžel spokojený. A navíc vypadne z baráku…

Rybu zabít nedokáže

Doménou a velkou radostí Ladi Kerndla je i jeho rybník, přesněji řečeno zahradní jezírko s umělým vodopádem a dvěma tisícovkami ryb. Je hluboké sedm metrů a složení jeho obyvatel je opravdu pestré.

„Ryb mám hodně, kolem dvou tisíc. Nejvíc je barevných japonských Koi kaprů, dále mám normální kapry, líny, dva jesetery a jednoho velkého tolstolobika, který žere trávu. V jezírku je i sedmikilový kapr Prezident, který má dva pětikilové náměstky. Zavolám na ně, hodím jim rohlíky, ale nikdy bych je nedokázal zabít,“ říká o svých jezerních kamarádech Laďa. Krmí je namáčenou kukuřicí, granulemi a pečivem.

Kromě uměle vysazených ryb, které se časem rozmnožily, a raků, obývají jezírko i živočichové, kteří přišli sami. Například žáby nebo kachny. Ale také vodní myši, mloci a užovky. Zkušený zahradník nám také vysvětlil, proč se v zimě proráží do ledu na jezírku otvor.

„Vždycky jsem se domníval, že rybám se dělá díra do ledu proto, aby měly kyslík. Nedávno jsem se ale od rybářů dozvěděl, že na dně vzniká v bahně plyn, který by jim jinak způsobil smrt, kdyby tou dírou nemohl ven,“ vysvětluje Laďa Kerndl, který své ryby nechytá, protože by mu jich bylo líto. I když má doma kaprů stovky, na Vánoce si šupináče vždycky kupuje.

Péče o zahradní jezírko: Desatero Ladi Kerndla

1. Nepřekrmovat ryby (hlavně krmivem, které plesniví).

2. Nepřikrmovat již plesnivým pečivem.

3. Okysličovat vodu umělým vodotryskem (čerpadlo).

4. Pravidelně kontrolovat ryby (uhynulé nebo nemocné včas odstranit).

5. Jezírko opatřit rostlinami, neměly by chybět ani lekníny.

6. Nevysazovat dravce (okouny, pstruhy, parmy, candáty…)

7. Naopak vysadit čističe například tolstolobika, který likviduje mechy a jiné traviny.

8. Napadané listí ze stromů z hladiny neodstraňovat. Přitahuje různé brouky a jiné živočichy.

9. Také z vody neodstraňovat vodní hmyz.

10. V zimě vysekat otvor do ledu, aby mohly ze dna odcházet bahenní plyny.



Přečtěte si
mondego
2. 4. 2012 • 11:13

Ty a zahradník? Seš rád, že máš starýho psa- chudáka, který musí žít s takovým idiotem

winterfreshka
2. 4. 2012 • 10:31

Pan pěvec není již nejmladší

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.