PROSTŘENO: Řezník Alois nezná tuňáka ani mango! + RECEPTY
V úterý prostírá teprve sedmnáctiletý Matěj, který se přesvědčí, jak nevděčným hostem je řezník Alois. Jeho gurmánské obzory jsou totiž velmi omezené a nabízet mu jakoukoliv specialitu se nevyplácí.
Alois měl Matěje už od počátku za slabého soupeře a jeho honosně znějící menu mu bylo k smíchu. Nejspíš se tím snažil zatajit fakt, že většinu ingrediencí nikdy neochutnal. Jak se ale zavděčit někomu, kdo si jako ideální předkrm představuje vajíčko natvrdo?
Okurky plněné česnekovým krémem bral Alois jako špatný vtip, ale předkrm nakonec snědl bez zbytečných řečí. Ty si nechával až na hlavní chod. „Ten tuňák byl nedodělaný, salát mi vůbec nešmakoval, měl nějakou divnou chuť.“ Tu divnou chuť způsobila rukola, kterou Alois nejspíš nikdy nejedl stejně jako tuňáka. Není totiž v nabídce řeznictví.
Novinkou pro něj byla i panna cotta, již si spojoval s Karlem Gottem a v závěru překvapil svým dalším odhalením: „Nikdy jsem to neměl, to mango.“ Vymazlenému servírování Alois pochopitelně nevěnoval pozornost. Podstatně větší dojem udělalo na Mirku. „Ani v drahém hotelu by se za to nemuseli stydět,“ pochválila snahu hostitele.
Nakolik nespokojený Alois ovlivní Matějovo bodování? Sledujte Prostřeno na Primě!
UVAŘTE SI MATĚJOVO MENU!
Okurky plněné česnekovým krémem
Ingredience:
2–3 středně velké salátové okurky
200 g nastrouhaného sýru
50 g šunky
2–3 lžíce majonézy
3 lžíce zakysané smetany
3–4 stroužky česneku
špetka mletého pepře
0,25 lžičky soli
pažitka na ozdobení
Postup:
Okurky omyjeme, oloupeme tak, aby byly proužkované, a nakrájíme i se
slupkou na válečky 3 až 4 cm dlouhé a lžičkou vydlabeme střed. V misce
rozmícháme sýr, šunku (nakrájenou na nudličky), majonézu, smetanu a
prolisovaný česnek. Podle chuti osolíme a opepříme. Směsí naplníme
vydlabané okurky, ozdobíme je pažitkou a podáváme s pečivem.
Teplota: 0 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 30–60 minut
Recipe category: bez vaření / chlazení / předkrm
Tuňák, brambory ve slupce, salát
Ingredience:
600 g tuňáka
100 g rukoly
1 pomeranč
75 ml citronové šťávy
3 stroužky česneku
50 ml olivového oleje
0,5 kg brambor ve slupce
10 cherry rajčátek na ozdobu
0,5 lžičky soli
špetka pepře
Postup:
1. Brambory ve slupce důkladně omyjeme a dáme vařit přibližně na 45 minut
do osolené vody.
2. Mezitím si uděláme zálivku na salát a tuňáka. Citronovou šťávu, olivový
olej a prolisovaný česnek rozmícháme, přidáme špetku nastrouhané kůry z
pomeranče a vše důkladně promícháme.
3. Rukolu omyjeme, naaranžujeme na talíř a polijeme zálivkou. Vedle
naservírujeme porci brambor, přidáme měsíček pomeranče a na salát
položíme osoleného a opepřeného osmaženého tuňáka. Přidáme 2 až 3
cherry rajčátka na ozdobu.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hlavní chod / marináda / příloha / salát / ryby / restování /
vaření
Panna cotta
Tradiční italské smetanové pohlazení, při jehož přípravě se neobejdeme
bez želatiny a ovoce.
Ingredience:
500 ml smetany na šlehání
100 ml mléka
75 g cukru
8 plátků želatiny
10 kousků ovoce (jahody) nebo lžíce zavařeniny
máta
moučkový cukr na ozdobu
Postup:
Smetanu, mléko a cukr dáme do kastrolu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí.
Mezitím rozmočíme plátky želatiny a necháme je nabobtnat. Změklou a
důkladně vymačkanou želatinu přidáme do kastrolu a ještě chvíli povaříme
(dle návodu na želatině). Nalijeme do formiček. Necháme zchladnout a
ztuhnout tři hodiny v ledničce, poté vyklopíme a zdobíme ovocem dle fantazie.
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: italská
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: moučník / vaření / chlazení