Eva Svobodová, teta Anděla z Drahé tety a já: Utekl jí manžel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Eva Svobodová, teta Anděla z Drahé tety a já: Utekl jí manžel!

Fotografie
Fotografie (internal)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Herečka Eva Svobodová (†84), jejíž nejvýraznější rolí byla jedna ze dvou všetečných tetiček Ivy Janžurové v komedii Drahé tety a já, je členkou celé umělecké dynastie!

Ve filmu se angažovali i její rodiče a bratr, jejím synem je zase skladatel Jiří Stivín (68) a vnučkou pak známá herečka Zuzana Stivínová (38).

Herečka pocházela z umělecké rodiny, jejím otcem byl divadelní režisér Milan Svoboda a mladším bratrem pak herec Miroslav Svoboda (např. pobočník krále Kazisvěta v Princezně se zlatou hvězdou). Většinu divadelní kariéry strávila v Městských divadlech pražských, u filmu a v televizi se prosadila až později, především jako představitelka rázovitých babiček.

V manželství paní Eva příliš štěstí neměla. Manžel Jiří Stivín st. byl technicky založený člověk, vynálezce, a o rodinu se moc nezajímal. Roku 1951 opustil manželku a své dvě děti – Jiřího mladšího a Zuzanu – úplně.

„Zůstala s námi sama. A protože byla skoro pořád v divadle, chodili jsme s ní. Mně se ta atmosféra líbila, sestra Zuzana ale tvrdí, že jsme neměli dětství. Považuju to za nefér vůči mámě. Každý rodič ukazuje dětem prostředí, na které je zvyklý,“ vzpomínal nedávno Stivín, dnes slavný hudebník.

Kolegové paní Evu milovali pro její smysl pro humor a bezprostřednost, byla i dobrý parťák a na večírcích dlouho vydržela s neodmyslitelnou cigaretou v ruce.

Svého času vzpomínala: „Kouřila jsem 60 cigaret denně a byla jsem hodně závislá. Jedno ráno jsem v trafice zjistila, že komunisti děsně zdražili tabák, a tak jsem ze vzteku přestala z minuty na minutu,“ smála se. Zemřela 3. ledna 1992 v Praze.

Přečtěte si
boball
18. 10. 2011 • 09:01

děsně zdražili tabák to budte ráda babi,že nežijete dneska

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.