Darja Hajská, Máňa Hujerová z Marečku, podejte mi pero!: Napadl ji medvěd! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Darja Hajská, Máňa Hujerová z Marečku, podejte mi pero!: Napadl ji medvěd!

Fotografie
Fotografie (internal)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Podsaditá a kulaťoučká herečka Darja Hajská (†69) byla už od mládí předurčena k rolím bodrých až naivních dívek a později žen z lidu.

Za všechny připomeňme třeba domovnici, která pozoruje žabomyší válu Novákových a Bartáčkových v komedii Zítra to roztočíme, drahoušku...!, nebo školní uklízečku v Šesti medvědech s Cibulkou. Z natáčení tohoto fi lmu si odnesla pořádný šok – napadl ji totiž medvěd!

Na dramatické natáčení vzpomíná i Lubomír Lipský (88), představitel titulní role, klauna Cibulky. „Medvěd je nevyzpytatelná šelma. Cestou na plac jedno z těch medvíďat například seklo nečekaně tlapou a ošetřovatel málem přišel o půl hlavy,“ popisuje složité natáčení populárního dětského filmu.

„Pak přivedli medvědy do přírodopisného kabinetu, kde jsem s nimi já a Darja Hajská měli točit scénu. Ale medvědi z toho dostali takový amok, že začali ničit vše kolem sebe. Dokonce se po Darje ohnali. Rychle nás odvedli pryč a pan Berousek si lámal hlavu, co s tím,“ říká Lipský.

„Nakonec přišel na to, že bude třeba všechno vyklidit, nechat medvědy, aby si všechno očuchali a prohlédli, a pak jim tam postupně přidávat jednu rekvizitu za druhou. To zafungovalo,“ dodává.

Hajská se narodila jako Darja Dea Voříšková a už ve čtrnácti letech byla zaměstnána jako technická síla u Fortunafilmu a připravovala se na uměleckou dráhu. Zprvu to vypadalo na operní či operetní kariéru, nakonec ale zvítězila ta divadelní, kterou zúročila na několika mimopražských scénách, zejména v Kolíně.

Její o devět let starší bratr Miloš Hajský byl loutkář a astrolog. Kromě herectví paní Darja psala říkadla a poezii pro děti a vydala i sbírku básní Ples na paloučku. Zemřela 18. března 1981 v Praze, dva dny před svými sedmdesátinami.

Filmografie (výběr)

●  Bílá paní (1965) – stará Blažková

●  Už zase skáču přes kaluže (1970) – Turečková

●  Šest medvědů s Cibulkou (1972) – uklízečka

●  Zítra to roztočíme, drahoušku...! (1976) – domovnice

●  Marečku, podejte mi pero! (1976) – Máňa Hujerová

●  Nemocnice na kraji města (1977) – sestra v Týništi

●  Já už budu hodný, dědečku! (1978) – sousedka drbna

Přečtěte si
andy63
15. 10. 2011 • 22:22

Made in USA, to je věc! Tak co pucujete, pucujete? Ale moc nenajezdíte! Follow me!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.