Waldemar Matuška (†76): Pohřeb v Praze až za tři týdny! Kvůli Gottovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Waldemar Matuška (†76): Pohřeb v Praze až za tři týdny! Kvůli Gottovi!

 (Aha! – David Kundrát)

PRAHA – Poslední rozloučení s legendárním Slavíkem z Madridu Waldemarem Matuškou (†76), který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu ráno na Floridě, bude až 18. června! Proč až téměř tři týdny po smrti? Jednak kvůli složitému převozu rakve s tělem do Prahy, ale také proto, že rodina nechtěla obřadem vrhnout stín na chystaný narozeninový megakoncert Karla Gotta (69)!




● Rakev vystaví na Žofíně

● Uložit ho chtějí na Vyšehradě

A navíc: Rozhovor se zapíraným synem

● 26 let jsem tátu neviděl
● Rozloučit se s ním přijedu
● Sám jsem teď bojoval o život!

Pohřeb Waldemara Matušky ustoupil oslavám Karla Gotta: Gesto, ze kterého mrazí

„Rodina nechtěla, aby ty dvě akce kolidovaly,“ řekl deníku Aha! Martin Michal, jeden z organizátorů pohřbu. A protože před Gottovým koncertem, který je ohlášen na 11. června, se rakev do Česka nedostane, Matuškův obřad se o týden posunul. Jen ti, kdo obě dvě pěvecké legendy dobře znali, dokážou pochopit a ocenit význam tohoto gesta...

Walda a Gotťák byli věční konkurenti a kamarádi, které pojil vzájemný respekt i uznání. „Když jsem začal, byla mezi námi zdravá soutěživost, ale nikoliv rivalita. Někteří lidé mysleli, že se nemáme rádi a jenom se předháníme, kdo bude lepší. No ano, ale dělali jsme to každý po svém,“ vzpomíná na Matušku Gott na serveru idnes.cz. „V novinách o nás v 60. letech dokonce psali, že jsme jako Sparta a Slavia. On byl hrdinným barytonem, kovbojským romantikem ve vysokých botách, co se toulá v dálkách a čekají ho návraty domů. Já byl zase ten lyrický tenor. Myslím, že to bylo dobré i pro publikum. Vždycky, když jsme byli v televizi, lidi druhý den hodnotili, kdo z nás byl lepší,“ dodává Gott. Vzájemné soupeření oběma v 60. letech pomáhalo a motivovalo je být lepší a ještě lepší. Gottovu neotřesitelnému kralování na české hudební scéně však později paradoxně »pomohla« Matuškova emigrace v roce 1986.

A Gott si je toho, zdá se, plně vědom. „Nikdy se nevytahoval. To spíš já jsem měl občas takové svalnaté poznámky, ale myslím, že pochopil, že je to všechno nadsázka. Když jsme dostávali Slavíka na jevišti v Lucerně a on byl druhý, tak se mi takhle naklonil přes rameno a povídá: Podívej se, ty se dřeš a jsi první. Já dělám ho... a jsem druhej. A teď mi řekni, kdo z nás je na tom líp?“ usmívá se vzpomínce na kamaráda Gott.

V souvislosti s odsunutím pohřbu až za Gottovu oslavu narozenin až mrazí i při vzpomínce na koncert k Matuškovým sedmdesátinám v roce 2002, kterého se samozřejmě účastnil tehdy třiašedesátiletý Gott. „Mě tohle jubileum čeká za sedm let, doufám Waldo, že tam přijdeš,“ zval už tehdy Gott kolegu. „No, jestli tady ještě budu, tak ano,“ žertoval Matuška. Bohužel, nestihl to jen o pár dní, přestože tou dobou už zpátky v Praze bude...

Jaký bude Waldův pohřeb?
Slavík z Madridu dostane hrobku na slavném hřbitově na pražském Vyšehradě

● Kdy a kde bude
● Jak bude probíhat
● Rakev se vystaví
● Hrobku chtějí od města

Kliknutím zvětšetePRAHA – Jak bude Matuškův pohřeb probíhat? A kde vlastně bude? „Obřad k uctění Waldovy památky a rozloučení s ním proběhne v Praze v kulturním domě na Žofíně,“ potvrdil deníku Aha! Martin Michal, manžel a manažer Heleny Vondráčkové, který Matušku v Čechách exkluzivně zastupoval a který obřad na 18. června organizuje společně s Waldovými kamarády Martinem Kutou a Petrem Kratochvílem. Hrobku by zpěvák měl mít na Vyšehradě.

„Na pódiu bude vystavena rakev, smutečním hostům bude k dispozici i kondolenční kniha. Detaily se teprve dolaďují, pravděpodobně bude i několik řečníků,“ říká Michal s tím, že na obřadu vystoupí jednak Matuškův slavný KTO Band, Helena Vondráčková, pravděpodobně Karel Gott a snad i prezident Václav Klaus. Pozvánky si pak vzal na starost malíř Kristian Kodet. „Po skončení pietního aktu bude rakev uložena do hrobky. Protože Matuškovi v Praze zatím žádnou nemají, probíhá teď jednání s pražským primátorem Bémem o možnosti Waldova uložení na Slavínském hřbitově na Vyšehradě,“ dodává manžel Vondráčkové s tím, že mezi slavnými českými velikány si jeho kamarád místo jistě zaslouží. Matuškova manželka Olga Blechová-Matušková do Prahy přicestuje zřejmě až před pohřbem a údajně pro svůj pobyt přijala pozvání do vily Heleny Vondráčkové v Řitce.

„Samozřejmě, že rodině Waldemara Matušky pomůžeme, vždyť byl a je legendou českého hudebního vesmíru. Jeho odchod je pro nás všechny obrovskou ztrátou. S nalezením vhodného a důstojného místa ale nepředbíhejme, vše musí být po vzájemné dohodě s pozůstalými,“ potvrdil včera deníku Aha! i Bém.

Zpověď syna Waldemara Matušky: Tátu jsem neviděl 26 let!

Báseň od Jany Kratochvílové

Kliknutím zvětšete„Waldu jsme měli u nás v rodinách rádi, hlavně maminka! Proto bychom mu vyjádřili dík za jeho písně v podobě mini-básně od spoluumělců, co ho měli rádi,“ řekla nám zpěvačka Jana Kratochvílová, která si s Matuškou zahrála v roce 1980 ve filmu Trhák a o dva roky později emigrovala do Anglie, kde žije dodnes.

Milému Waldovi

Životem nás provázel
Jak anděl milých písní –
Co úsměvem svým svět rozehřál
Když ten se ocitnul zas v tísni...

Díky, milý Waldo
Anděli upřímných písní,
Za lásku, co jsi lidem dal
Když cítili se v tísni...

Díky, milý náš Bratře,
Anděli písní zlatých,
Ať zpíváš srdečně zase dál
V nebeské říši svatých!

S Láskou
Jana Kratochvílová & Jirka G. Hrubeš se skupinou Illuminatica

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.