Hit ČT Marie Terezie: 3 příběhy, které vystřihli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hit ČT Marie Terezie: 3 příběhy, které vystřihli

Některé okamžiky ze života Marie Terezie a Františka Štěpána se musely vyškrtnout.
Některé okamžiky ze života Marie Terezie a Františka Štěpána se musely vyškrtnout. (Foto ČT, ara)

Velké škrty! Již napsaný scénář k dvojdílnému filmu Marie Terezie, který prvního i druhého ledna přitáhl k obrazovkám ČT přes dva miliony diváků, se musel před natáčením řádně ztenčit. Scenáristka Mirka Zlatníková (52) prozradila, co vše se na obrazovku nevešlo.

 „Snímek Marie Terezie měl být původně čtyřdílný. Po domluvení spolupráce s Rakušany, kteří mají jiný vysílací prostor, se ale musel upravit scénář,“ svěřila deníku Aha! autorka, která, ač nerada, vyškrtla řadu zajímavých momentů. „Ze čtyř šedesátiminutových dílů se natočily dva devadesátiminutové,“ dodala Zlatníková s tím, že všechny pasáže, které se do filmu nevešly, jsou v její knize Miluj a panuj.

Nešťastná láska sestry Anny

Z filmu například vypadla milostná linka sestry Marie Terezie. „Anna se zamilovala do bratra Františka Štěpána Lotrinského, který se jmenoval Karel. Bylo zajímavé, že jí sňatek Marie Terezie zpočátku zakázala, protože Lotrince na své straně Habsburkové už měli. Asi po dvou letech jí ho dovolila a Karel se stal velitelem rakousko- uherských vojsk,“ prozradila Zlatníková. Celá kapitola o lásce Anny, kterou ztvárnila rakouská herečka Anna Posch (25), tak ve filmu není.

Mučení knihovníka

Knihovník Spannagel, který učil mladičkou Marii Terezii, aby mohla usednout na habsburský trůn, si prožil peklo. „Bylo to v době největšího jezuitského řádění. Zavřeli ho do vězení, mučilo a hledali všechny knížky, ze kterých ji učil. Byly tam totiž i britské knihy. Anglie byla tehdy protestantská a měla parlament, kvůli čemuž pro ně byli kacíři,“ svěřila scenáristka s tím, že scény mučení knihovníka v podání rakouského herce Cornelia Obonyy (48) se do snímku také nedostaly.

Dramatická cesta k porodu

Připravené byly také scény s cestou Vojty Kotka (29) jako Františka Štěpána za svou rodící ženou, kterou si zahrála Marie-Luise Stockinger (25). „Marie Terezie přivedla tehdy Josefa II. na svět předčasně. Její manžel byl v té době v Uhrách a za rodící partnerkou cestoval za poměrně dramatických okolností. Byl totiž vynikající otec, chtěl být vždy u porodu a pomohl také tomu, aby se na císařském dvoře rodilo moderněji,“ připomněla autorka.

Trailer k filmu Marie Terezie si můžete pustit zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.