Tajemství Tří oříšků pro Popelku: Šafránková náhradnicí slavnější kolegyně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemství Tří oříšků pro Popelku: Šafránková náhradnicí slavnější kolegyně

Legendární pohádka Tři oříšky pro Popelku.
Legendární pohádka Tři oříšky pro Popelku. (Zbyněk Pecák)

Blonďatá Popelka, nebo princ Jaroslav z pohádky Jak se budí princezny! I tak mohly vypadat Tři oříšky pro Popelku, bez nichž se neobejdou žádné Vánoce nejen u nás, ale i v německy mluvících zemích. Nový vánoční seriál deníku Aha! Pohádkové kotrmelce odhaluje, že místo Libuše Šafránkové (64) a Pavla Trávníčka (67) mohla být hlavní dvojka Jana Preissová (69) a Jan Hrušínský (62).

„Na Popelku jsem zkoušel asi pětadvacet hereček a byl už téměř domluvený s Janou Preissovou,” vzpomíná režisér Václav Vorlíček (87). „Jenže když jsem si s ní dal schůzku a zkoumali jsme termíny natáčení, které se po jednání s Němci uspíšily na zimu, tak Jana zjistila, že bude zrovna v šestém měsíci těhotenství. Takže to padlo,“ svěřuje deníku Aha! režisér. Naštěsti si vzpomněl na Šafránkovou, kterou viděl jako Barunku ve filmové Babičce.

Zamilovaná do scénáře
„Uviděl jsem už dospělou dívku, se kterou jsem si dal sraz v Baráčnické rychtě. Libuška tam totiž zkoušela něco pro televizi. Dorazil jsem na tu schůzku se zpožděním a trnul, že už ji tam možná nenajdu, ale ona tam ještě seděla se scénářem v ruce,“ říká Vorlíček. „Napadlo mě, že mi ho možná přišla vrátit, ale naopak. Libuška byla z role Popelky nadšená!“ usmívá se režisér při vzpomínce.

Delon v pohádce
Najít prince nebylo zdaleka tak složité, byť i na něj bylo několik adeptů. „Uvažoval jsem o Janu Hrušínském či Jaroslavu Drbohlavovi, tomu jsem však nakonec svěřil roli pobočníka Vítka,“ vypráví Vorlíček. K Trávníčkovi ho prý přivedla náhoda. „Začínal jsem totiž učit na FAMU a režisér Elmar Kloss si mě přizval na posudek a obhajobu absolventského filmu studenta, který se jmenoval Jaroslav Soukup – dnes známý režisér nejen díky seriálu Policie Modrava. A v tom filmu hrál kluk, který mi trochu připomínal francouzského herce Alaina Delona. A taková podoba může na diváky platit,“ dodává režisér nesmrtelné vánoční klasiky.

Česká televize digitálně zrestaurovala Tři oříšky pro Popelku

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.