Ťukněte si s celebritou! Herec Pavel Soukup slaví 68 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ťukněte si s celebritou! Herec Pavel Soukup slaví 68

Pavel Soukup slaví 68. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Pavel Soukup slaví 68. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší! (Foto: Herminapress.cz)
Herec a dabér Pavel Soukup je především známý jako český hlas Arnolda Schwarzeneggera. Zviditelnil se také rolí Roberta Vejnara v Cestách domů.

Tvář vám možná nic neřekne, ale když promluví, máte jasno. Pavel Soukup, dvorní dabér Arnolda Schwarzeneggera, tomuto herci propůjčil hlas už ve více než dvaceti filmech (např. Komando, Policajt ze školky, Predátor, Dvojčata,…). Kromě Schwarzeneggera si ale Pavel Soukup nadaboval spoustu dalších herců, mezi něž patří i Robert Redford (Butch Cassidy a Sundance Kid, Velký Gatsby, Podraz aj.), Nick Nolte (např. 48 hodin, Zbožňuju trable), Tom Selleck (známý ze seriálů Magnum či Přátelé) a Burt Reynolds. Dříve Soukupovým hlasem promlouvali i Bruce Willis, kterého nyní mluví spíše Alexej Pyško, nebo Schwarzeneggerův „sok“ Sylvester Stallone, s nímž je dnes spjatý Pavel Rímský.

Pavel Soukup se nevyhýbá ani animovaným postavičkám, v pohádce Příběh hraček (Toy Story) namluvil Buzze Rakeťáka a v Za plotem jeho hlasem mluvil mýval RJ. Hlas Pavla Soukupa můžeme také slyšet v mnohých dokumentech a také v pořadu STOP, který se věnuje bezpečnosti silničního provozu. Za dabing v letech 1998-2003 získal hned několik cen Týtý.

Nejenom slyšet, ale i vidět byl Pavel Soukup v menších rolích v mnoha televizních inscenacích a pohádkách už od roku 1980, ale výrazněji na sebe upozornil teprve v roce 1993 v seriálu Život na zámku, kde se v roli profesora Karla Máry ucházel o kolegyni Královou v podání Kateřiny Macháčkové. Později se objevil také v seriálech Ulice a Pojišťovna štěstí, v prvních dílech Ordinace v růžové zahradě hrál inženýra Vlka, kterému za manželkou chodil Michal Šebek (ztělesněný Romanem Zachem). V primáckém seriálu Cesty domů několik sezón za sebou řešil vraždy, dokud v roce 2013 nebyla jeho postava Robert Vejnar sama zavražděna.

Pavel Soukup má celkem čtyři děti, nejstarší syn Adam je z prvního manželství s herečkou Zuzanou Geislerovou (teta Ani Geislerové), s herečkou a dabérkou Isabelou Soukupovou (za svobodna Siegelová, dcera architekta Jiřího Siegela), která je o 17 let mladší, má syna Pavla a dvě dcery Patricii a Pamelu. Obě dcery již od útlého věku dabují a starší Patricie si už po boku svého tatínka Pavla dokonce zahrála i v Cestách domů. S Isabelou je Pavel Soukup ženatý již od roku 1989 a společně přežili i jednu velkou tragédii, když jim náhle zemřela zhruba roční holčička Isabela.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.