Ťukněte si s celebritou! Zpěvačka Ewa Farna slaví 23! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ťukněte si s celebritou! Zpěvačka Ewa Farna slaví 23!

Ewa Farna slaví 23. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Ewa Farna slaví 23. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší! (Foto Aha! – Martin Hykl, Pavel Machan)

23. narozeniny dnes slaví zpěvačka a skladatelka Ewa Farna. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Ewa Farna (* 12. srpna 1993 Třinec) je zpěvačka polské národnosti se státním občanstvím České republiky. Působí v oblasti populární a rockové hudby, zpívá česky a polsky,v Česku i v Polsku. Pochází z české části Těšínska, žije ve Vendryni. Za svou kariéru získala řadu českých i polských ocenění.

Ewa Farna absolvovala vendryňskou základní školu v polském vyučovacím jazyce, tu ukončila v roce 2008.Studovala na polském gymnáziu v Českém Těšíně. Byla přijata k vysokoškolskému studiu práv do Varšavy, kde ale po dokončeném prvním roce studium ukončila. Má dva sourozence, bratra Adama (* 1995) a sestru Magdalénu (* 2006).

Ewu Farnu objevil producent Lešek Wronka. Ve svých 13 letech na podzim roku 2006 nazpívala singl Měls mě vůbec rád na stejnojmennou desku. První koncert měla v Třinci 16. března 2007. Vyhrála ocenění Objev roku v anketě Český Slavík Mattoni 2006.

V roce 2007 vydala svou druhou českou desku Ticho a také debutovou polskou desku Sam na sam. Stala se Objevem roku Hudebních cen Óčka a získala platinovou desku za obě česká alba. V anketě Český Slavík se umístila na čtvrtém místě.

V roce 2008 absolvovala turné Blíž ke hvězdám čítající 18 koncertů. Tehdy jí bylo 14, stala se historicky vůbec nejmladší zpěvačkou, která podobné turné absolvovala. Vzniklé živé DVD & CD bylo nejprodávanějším albem roku. Spolu s Kubou Molędou nazpívala v tomto roce oficiální soundtrack v polském jazyce k filmu Camp Rock (píseň „Oto ja“) a dále nazpívala soundtrack k seriálu Ošklivka Katka (píseň „Jaký to je“). Hostovala na turné slovenské skupiny No Name. Tento rok završila výhrou třetího místa Českého slavíka 2008 v kategorii Zpěvačka roku a stala se tak nejmladší držitelkou tohoto ocenění.

Roku 2009 vyšla její druhá polská deska Cicho a třetí česká deska Virtuální. Na podporu této desky procestovala republiku se stejnojmenným turné. V tomto roce obhájila post bronzové slavice a získala také několik polských cen.

V roce 2010 vyhrála cenu Anděl v kategorii Zpěvačka roku. Nazpívala českou (s Janem Bendigem) a polskou (s Kubou Molędou) verzi oficiálního soundtracku k filmu Camp Rock 2. Vyšla jí třetí polská deska Ewakuacja. Na sklonku roku hostovala na turné skupiny Čechomor. Opět obhájila bronzovou příčku v anketě Český slavík a i v tomto roce se jí dostalo ocenění i na polské půdě.

V roce 2011 se stala také moderátorkou cen Anděl, jejím spolumoderátorem byl Tomáš Klus, který byl jejím partnerem do listopadu téhož roku.

Roku 2012 složila maturitní zkoušku na gymnázium v Českém Těšíně. Den nato měla autonehodu.

V sezóně pro rok 2013 byla spolu s Pavlom Haberou a Ondřejem Soukupem vybrána jako porotkyně soutěže Česko Slovenská Superstar, castingy začaly již v zimě 2012. V únoru navštívila New York, kde zazpívala českým starousedlíkům.

V roce 2013 vydává své polské čtvrté řadové album a desáté celkové s názvem (W)inna. Z té v roce 2013 vypustila singly „Znak“ (červen) a „Ulubiona rzecz“ (listopad). Jednalo se o první „dospělé“ album. Podílela se na něm autorsky více než na předchozích deskách.

V říjnu ukončila studium na varšavských právech kvůli časové tísni a práci, zdravotním problémům a rodině. Na Českém slavíku 2013, kde spadla ze třetí na čtvrtou příčku v oblíbenosti, představila píseň „Oblíbená věc“ (Ulubiona rzecz).

V únoru roku 2014 vystoupila v Německu, o měsíc déle v irském Dublinu. V dubnu vypustila do éteru první vlaštovku z nového CD pod názvem „Leporelo!“. Tato píseň se stala předzvěstí nástupce pět let starého alba Virtuální. V létě 2014 představila již třetí singl „Tajna misja“ z polské desky (W)INNA?.

V září se odehrála akustický koncert na Óčko Music Stage, ze kterého byl pořízen záznam, který má vyjít na CD a DVD. Začátkem listopadu se zúčastnila jako reprezentant České republiky nahrávání hymny pro mistrovství světa v házené, spolu s dalšími umělci z několika zemí světa. Česká deska Leporelo vyšla 7. listopadu. V přípravách byla také jazzová verze desky (W)INNA?.

K roku 2016 měla za sebou více než sto televizních vystoupení, odehrála přes pět set koncertů a absolvovala čtyři samostatná turné. Nazpívala také píseň „Mám boky jako skříň“. Aktuálně ukončila spolupráci se svým objevitelem Leškem Wronkou.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.