Janžurová chtěla červený koberec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Janžurová chtěla červený koberec

Přestože Ivě Janžurové chyběl v Plzni červený koberec, tak se na Finále báječně baví.
Přestože Ivě Janžurové chyběl v Plzni červený koberec, tak se na Finále báječně baví. (Kombar)

PLZEŇ – V Plzni se to nyní lidmi od filmu jenom hemží. Tento týden totiž patří jubilejnímu dvacátému ročníku festivalu českých filmů Finále 2007. A nechybí ani herečka Iva Janžurová (65), která je letos předsedkyní poroty Finále.

Do Plzně přijela s dobrou náladou a hned jak vystoupila z auta před kinem Elektra, ptala se s úsměvem, kde je ten pověstný červený koberec...

Do Plzně jezdí Janžurová moc ráda a v šedesátých letech na Finále dostala cenu pro nejoblíbenější herečku. „V pohádce Čert ví, proč se při prvním záběru ke mně přidal nečekaně pejsek, vběhl do záběru, režisér to nestopl a psík si mě tak oblíbil, že to se nedá jinak říci než láska na první pohled,“ prozradila Janžurová jednu veselou historku z filmování.

Naopak nerada vzpomíná na natáčení s Alicí Nelis, kdy jí prý dokonce ukápla i slza. „Ona prostě stále nebyla a nebyla spokojená s tím určitým záběrem – a to už jsem se zlobila. To víte, herec chce být pořád chválený,“ přiznala s úsměvem Janžurová.

Převážně ženy přišly na talk show Jana Krause, která odstartovala Finále. Kraus zkritizoval české filmaře a zavzpomínal na své herecké začátky. Pochlubil se také tím, že ho z natáčení Spalovače mrtvol odváželi skoro v deliriu. Jako čtrnáctiletý hrál tehdy syna hlavního hrdiny a pil při natáčení opravdové víno. Skončilo to tak, že se pořádně opil.

„Mám rád filmy ze šedesátých let. Tehdy se hrálo tak čistě a jemně. Bylo to takové akademické vyprávění. Moc se mi líbí Formanovy filmy, tam je úžasná autentičnost. To jsou nejpravdivější snímky. Tohle mi u současného filmu chybí. Dneska herci hrají, až se z nich kouří, aby bylo vidět, co hrají. Gesta jsou okázalejší, snad se to ani hrát jinak nedá. Film se posunul jinam. Dovést herce k tomu, aby hráli jemně to je umění,“ tvrdí herec, režisér a také populární moderátor talk show Uvolněte se, prosím.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.