Dokument o Lídě Baarové (†86): Žádala Havla o ruku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dokument o Lídě Baarové (†86): Žádala Havla o ruku!

Lída Baarová (†86) byla jedna z nejkrásnějších hereček.
Lída Baarová (†86) byla jedna z nejkrásnějších hereček.  (Reprofoto film Zkáza krásou, ara)

Byla krásná a mohla mít každého muže! Lída Baarová (†86) dlouhá léta sice milovala říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse (†47), ale herečka si myslela i na strýce exprezidenta Václava Havla (†75). Dokonce Miloše Havla (†68) žádala o ruku!

„Já tak bych si chtěla vzít Havla. Opravdu. Poněvadž já jsem ho měla strašně ráda... Ze všech mužských, které jsem v Praze poznala, on mi byl ten nejmilejší,“ cituje Baarovou filmový architekt Jan Zázvorka (†77) v knize Krystyny Wanatowiczové Miloš Havel – Český filmový magnát. Zájem o vlivného Havla měla ale i Adina Mandlová (†81), jenže kvůli jeho homosexuální orientaci nepochodila ani jedna.

Baarová se s ním dokonce později dostala do křížku, protože jí odmítl dát slíbenou roli v Nočním motýlovi (místo ní ji ztvárnila Hana Vítová). Zákaz prý přišel přímo z Říše. „Styky s panem Havlem jsem přerušila v roce 1941. Když jsem upadla u tehdejšího režimu v nemilost, nebyl mi v mé situaci nápomocen,“ prohlásila Lída, když byla po druhé světové válce zatčená na Pankráci. Vyslýchán byl i Miloš Havel: „Baarová mě totiž udala na gestapu, že jsem uzavřel sázku, že do 30. června 1941 Německo válku prohraje.“


Statečný homosexuál
Miloš Havel vybudoval Barrandovské filmové ateliéry a byl majitelem největší prvorepublikové produkční firmy Lucernafilm. Před válkou byl krátce ženatý s Marií Weyrovou, dcerou majitele pražského hotelu Ambassador (homosexualita byla v té době trestná). Přestože během protektorátu prokazatelně pomohl mnoha českým umělcům, které uchránil před totálním nasazením či smrtí, po válce byl nařčen z kolaborace s nacisty. Zemřel 25. února 1968 v Mnichově.

Film Zkáza krásou
Lída Baarová, vlastním jménem Ludmila Babková, se po propuštění z pankrácké věznice provdala za loutkáře Jana Kopeckého. V roce 1948 emigrovala do Rakouska, kde poznala svého druhého manžela, lékaře Kurta Lundwalla. Žila s ním 25 let, zemřela sama 27. října 2000 v Salzburku. O jejím životě se můžete dozvědět více v dokumentu Heleny Třeštíkové Zkáza krásou, který právě běží v kinech, nebo v Renčově velkofilmu Lída Baarová, který má premiéru 21. ledna.



Přečtěte si
jity
10. 1. 2016 • 10:57

Jak jsi přišel na to, že Adina měla širokou *** a tlustá stehna. Zadek měla takový placatý, žádné boky a žádný pas, ale rozhodně tlusté na ni nic nebylo. Sama to o sobě říkala, že nemá hezkozu postavu právě pro ten placatý zadek, ale že by byla tlustá jsou kecy.

jiriforman
9. 1. 2016 • 21:00

Udavačská. Nejenom, že to o ní řekl Havel, ale něco naznačila i její nevlastní matka v jednom dokumentu, že když vyšetřovali po válce Buriana, tak Baarová něco vyšetřovatelům na něj práskla. Zatím co o Adině se říkalo, že vypovídala tak aby nikomu neublížila.

jiriforman
9. 1. 2016 • 15:04

To je sice možné, ale narozdíl od Baarové není ani za udavačku.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.