Režisérka vzpomíná na konkurz s Tomášem Holým: Co se jí nelíbilo a proč ho poslala domů? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Režisérka vzpomíná na konkurz s Tomášem Holým: Co se jí nelíbilo a proč ho poslala domů?

Tomáš vypdal jak dobrosrdečná teta!
Tomáš vypdal jak dobrosrdečná teta! (Foto: Aha! - ara)

Kdo by neznal slavnou českou komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku! Tenhle evergreen, který včera znovu reprízovala Česká televize, snad nikdy neomrzí. Znáte však zákulisí samotného natáčení, od kterého uplynulo už více než pětatřicet let?

Námět o malém chlapci, kterému chybí tatínek, se Marii Poledňákové (73) psal sám. Po rozvodu zůstala se svým osmiletým synem Petrem sama a prožívala s ním horké chvilky. „Ve škole s ním žádný problém nebyl, ale život s mámou se mu nezdál dost zábavný a chtěl mít doma tatínka. Vysvětlila jsem mu, že jsme rozvedení, a to se nedá vrátit zpátky. Tak proč si nenajdeš jiného chlapa? Ptal se pořád dokola. Protože všichni mužský, kteří by se ke mně hodili věkem, jsou ženatí a mají malé děti, odpovídala jsem mu,“ zavzpomínala Poledňáková. Její klučina se ale nevzdal. Vzal si její telefonní zápisník a začal zkoumat jednotlivá jména. Byli tam především herci, kameramani, rekvizitáři… „Péťa to vzal podle abecedy, postupně mi všechny nabízel a já musela vysvětlovat, proč to nejde,“ dodala s úsměvem.

Její synek měl ještě další bolavá místa. Toužil mít psa a přál si, aby s ním odjela na hory lyžovat. „To jsem mu ale také nemohla splnit, protože zimní školní prázdniny a moje natáčení se nikdy nepovedlo dát dohromady,“ pokrčila rameny. A scénář byl na světě! „Jedno letní odpoledne jsem seděla na lehátku na zahradě, měla klid a dala se do toho. Psala jsem to celé tři měsíce,“ prozradila režisérka.

Klíčový problém byl výběr kluka do role Vaška. Na konkurz do smíchovského Národního domu dorazilo zhruba sto šedesát dětí. „Většinu jsem poslala domů a nechala si partičku asi dvanácti kluků. Tomáš Holý byl mezi nimi nejmladší, do naší debaty se ale vůbec nezapojil, ani jednou nepromluvil. Přitom iniciativa dětí a jejich spontánní reakce jsou při výběru rozhodující,“ poznamenala Poledňáková. Na malého Tomáše se proto ani nesoustředila. „Zdál se mi příliš malý, pochybovala jsem, že by byl schopen vydržet dlouho natáčení,“ dodala. Nenápadně přitom pátrala, jestli některé z dětí není z rozvedeného manželství, což by jí výběr usnadnilo, ale nic.

Nakonec tedy udělala užší výběr a pět kluků pozvala na kamerovou zkoušku a ostatní včetně Tomáše poslala domů. „Za chvíli se Tomáš nečekaně vrátil do sálu a zůstal stát ve dveřích. Co chceš? Zeptala jsem se. Tomáš nepromluvil, jen ukazoval rukama. Z jeho pantomimy jsem pochopila, že si zapomněl kulicha. Řekla jsem pomocnému režisérovi, aby toho prcka zítra také přivezl na zkoušku,“ uvedla režisérka. Druhý den byl Mikuláš a v noci nečekaněnapadlo spoustu sněhu. Všechny děti dojely v pořádku, až na Tomáše. „Na konečné stanici tramvaje se vyválel v mokrém sněhu, a než pro něj dorazilo auto z Barrandova, byl promočený až na kůži. Kostymérky mu sušily kalhoty a punčocháče na topení a na žebříčku mého zájmu postoupil hodně nahoru,“ vylíčila. „Když jsem pak zkoušela scénu s Janou Preissovou a Františkem Němcem, bylo jasno. Tomáš spletl, co se dalo, brebtal, culil se, byl tak bezprostřední a něžný… Moje intuice mi napověděla, že nikdo jiný malého Vaška hrát nemůže,“ dodala. Když přijela nadšená domů, její syn Petr byl zvědavý, koho nakonec vybrala. Když mu ukázala fotografii, zděsil se. „No mami! To snad ne! To není žádnej správnej kluk, to je ošklivá holka, vykřikl na mě. (smích) Je pravda, že Tomáš měl obličej kulatý jak melounek a v dlouhých vlasech spíše připomínal dobrosrdečnou tetu. Ale uklidnila jsem ho, že to bude dobrý, že za něj ručím,“ prozradila Poledňáková. Jaké bylo její překvapení, když jí ještě ten večer volala Tomášova maminka s tím, že jí to Tomáš asi neřekl, ale že jsou s manželem rozvedení, zda jí to nebude vadit… Pátý den natáčení na horách Tomáš vážně onemocněl. „Byl rozpálený a měl vysokou horečku. Nevím, čí to byl nápad dojet do nedaleké vsi. V pokoji Tomáše se objevila babka kořenářka, uvařila mu čaj z bylinek a zabalila nohy do tvarohu! Tenhle recept zabral a Tomáš byl ráno fit,“ zavzpomínala režisérka. Tomáš se do Františka Němce, svého filmového otce, naprosto zamiloval. Když pak přišly na řadu scény, kdy tatínka nechce ani vidět, nastal problém. „Říkala jsem si, jak mu to proboha vysvětlím. Začínali jsme scénou v dětském pokoji, kdy mu Jana Preissová ovazuje bolavou hlavu puntíkovým šátkem. Tomáš už byl v pyžamu, posadila jsem si ho vedle sebe na postel a zkusila to jednoduše. Povím ti tajemství, chceš? Tomáš horlivě přikývl. Z Františka se vyklubal špatný chlap a podvodník. Tomáš na mě zíral a pak nevěřícíma očima vykřikl: To není pravda! Já ho znám! Je to kamarád! Příšerně se naštval a začal bulit. My jsme byli s kamerou připraveni a já jsem tiše řekla: jedem! Tomáš nic nehrál, byl opravdová hromádka neštěstí. Nikdo z diváků neví, že nebyl naštvaný na Frantu, ale na mě,“ uzavřela s úsměvem režisérka.

Když režisérka Marie Poledňáková poprvé viděla sestříhaný film, kde ještě chyběly hudba, postsynchrony a ruchy, zhrozila se. „Kameramana Poláka jsem pozvala rovnou na panáka whisky s dotazem, zda někdy viděl takhle blbej film,“ prohlásila. Pár měsíců nato potkala Boženu Jirků, která uváděla pořad Nad dopisy diváků. „Šla zrovna z projekce vedení, a že prý tomu nebudu věřit, ale Balášová, což byla taková komunistická semetrika, chladná jako led a nikdy nikdo ji neviděl projevit jakoukoliv emoci, prý u toho bulila,“ dodala s úsměvem. To bylo první znamení, že by film mohl být trhák!



Přečtěte si
omikron88
18. 7. 2016 • 10:17

a jak to víte? Já měl v ruce úřední dokument týkající se nehody Tomáše Holého a tam bylo 0.16 promile. Nevěřte tomu, co píše bulvár. A kvůli pár takovým lidem je z něj teď před národem pitomec.

setroseuros
23. 10. 2015 • 20:48

Filmy s Tomasem Holym jsou skvele! Daji se videt porad dokola . Neomrzi! Vyborny scenar , rezije ,vyber hercú. Gratuluju a dekuju!!! vubec i mnoho ceskych pohadek je skvelych! pocinajic Princeznou se zlatou hvezdou , Pysnou princeznou ... a konce Tremi veterany. no a o komediich nemluve!

jenka
8. 3. 2015 • 20:14

Překrásný film s veselými i plačtivými příhodami. Jenom maličkost, která mě zklamala byla, že herci rodičů Jana Preissová a František Němec byli temně modroocí, ale Tomáš Holý měl oči oříškově hnědé. Mohla jsem se i zmýlit, ale mě to zklamalo, protože barevná oční čočka někomu byť i vzdálených příbuzných Vaška (babička, dědeček) tolik neublížila.

mekanik
8. 3. 2015 • 13:39

byl skvělej herec je škoda každého života.každopádně řídil opilej a narval to do stromu.jěště že to nenarval do protijedoucího auta a nikoho nezabil.

Syda
7. 3. 2015 • 20:40

Jemu tam sláva nestoupla chtěl být právníkem. Ještě, když byl dítě a už nehrál se jednu dobu povídalo, že zemřel při nehodě... smutné, že se to skutečně stalo, jen o pár let později.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.