Pohřeb Petra Hapky (†70): U rakve se sešly Hapkovy ženy a děti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pohřeb Petra Hapky (†70): U rakve se sešly Hapkovy ženy a děti

Poslední rozloučení se skladatelem Petrem Hapkou na pražském Vyšehradě.
Poslední rozloučení se skladatelem Petrem Hapkou na pražském Vyšehradě. (Aha! - Martin Hykl, David Kundrát, Pavel Machan)

Pražský Vyšehrad. Místo, kde odpočívá celá řada českých velikánů. A dnes se tu lidé loučili s dalším – s geniálním hudebním skladatelem Petrem Hapkou (†70), z jehož pera pochází obrovské množství hitů a úžasných skladeb. Přímo na místě byli naši reportéři a fotografové. Podívejte se společně s námi na nejsilnější okamžiky posledního rozloučení…

S hodinovým předstihem

Přestože bylo avizováno, že veřejné rozloučení začne v deset hodin dopoledne, už okolo deváté bylo na Vyšehradě poměrně rušno. Nejenže přijel pohřební vůz s rakví skladatele, na místě už byla i část rodiny a někteří smuteční hosté z řad celebrit. Mezi nimi například Ondřej Brzobohatý v modrých kalhotách a s podivně obřími brýlemi. Ten později, během mše od 12 hodin, zahrál mistrovi na varhany.

Společná bolest Hapkových žen

Ještě před zahájením byly na místě už také některé Hapkovy ženy. A to například jeho druhá exmanželka Ulla Keslerová nebo Olga Michálková i s jejich společným synem Kašparem. Oba přinesli rudé růže. V doprovodu manžela přišla velmi brzy také druhá nejstarší Hapkova dcera Petra – právě ta se o nemocného tátu starala do jeho posledních chvil.

 

Černá rakev a bílé rukavice

Hned po otevření božího stánku se před rakví skladatele začali střídat lidé, z větší části šlo o fanoušky Petra Hapky. Ten byl uložen v černé rakvi se zlatým zdobení. Tu obklopovaly bílé svícny, po jejích stranách stáli dva muži s bílými rukavicemi. Podle všeho šlo o pány, kteří měli na starosti hladký průběh obřadu. Z reproduktorů se linula Hapkova hudba.

Burácivé loučení

Petr Hapka byl také motorkář a učarovala mu americká legenda Harley-Davidson. Na své motorce, dokud mu to zdraví umožňovalo, brázdil Česko. Poklonit se mu tak přijeli i jeho přátelé z pražského klubu majitelů této motocyklové značky. Před kostelem na Vyšehradě na skladatelovu počest burácely silné motory a šířila se vůně spáleného benzinu. Přesně tak, jak se sluší a patří ve chvíli, kdy někdo z velké motorkářské rodiny odchází brázdit nebeské silnice.

 

OBSÁHLÝ FOTOREPORT V GALERII ČLÁNKU

 

Horáček: Petře, na shledanou…

Okolo půl dvanácté se svému kamarádovi přišel poklonit také textař Michal Horáček i se svou partnerkou Michaelou. Položili květiny, chvíli tiše postáli u rakve a zarmoucení odešli. Následně se ale vrátili, protože po dvanácté hodině, během zádušní mše, měl Horáček proslov. Ten nesměřoval k pozůstalým, jak bývá zvykem, ale přímo k Hapkovi. "Petře, tak nashledanou," uzavřel nakonec svou řeč.

Hudba, která bude v srdcích navždy

Celé poslední rozloučení hrála hudba Petra Hapky. A to i ta filmová nebo seriálová. Zazněla třeba i nesmrtelná melodie z filmu Páni kluci, jejíž text nazpíval Václav Neckáře. Tato skladba zazněla dokonce dvakrát – v různých provedeních.

 

 

 

 

 

 



Přečtěte si
3dots
5. 12. 2014 • 10:30

Tunka: ono se na váš příspěvek reagovat jinak nedalo; jestli chcete seriózní odpověď, proč se ptáte v bulváru? Jsou jiné zdroje. Kdyby církevní obřady byly jen pro zcela bezúhoné (tj. žijící 100% podle Desatera) tak by se nemohly konat žádné Nemusí být praktikující katolík, stačí křest a "mandat" ví houby, na co H věřil. A s tím odpuzováním... nojo, někoho ve svém okolí třeba zase odsuzujete vy, tak už to bývá

tunka
5. 12. 2014 • 07:19

3dots ... nemusíte být ironický! Já nejsem věřící, mne to jen zajímá, jak je to možné a jak to ti věřící lidé zdůvodní!!!!!!! Jinak je mi Hapka ukradený, navíc nechápu, co na něm ženy viděly, mne vždy svým vzhledem odpuzoval! mandat .. tím více nechápu, když on věřící nebyl, tak proč ten kostel? Že byl geniální skladatel, tak s tím souhlasím!

mandat
4. 12. 2014 • 23:22

Hapka byl genialni skladatel. Asi nebyl stastny, porad neco hledal. Pochybuji, ze Hapka byl verici. Nemel moralku ani princip. Byl to Bohem. Nevazil si sveho zdravi a podle toho take skoncil. Skoda.

3dots
4. 12. 2014 • 22:18

tunka: obraťte se se svým dotazem na nejbližší farnost, případně zkuste oslovit Vatikán, jestli by Hapka neměl být posmrtně exkomunikován.

tunka
4. 12. 2014 • 20:55

Jako hudebník a skladatel byl dobrý, ale jako člověk neměl morální zásady, žil děsným životem ... samé milenky, nemanželské děti, alkohol, atd .... Můžete mi někdo vysvětli, jak takto nemorální člověk může mít obřad v kostele?????????

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.