Umírání Václava Havla (†75): Smrt si ho vzala až posedmé! A jednou ho málem zaskočila v hradní sauně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Umírání Václava Havla (†75): Smrt si ho vzala až posedmé! A jednou ho málem zaskočila v hradní sauně

Dagmar Havlová trávila v nemocnicích s Václavem téměř každý den.
Dagmar Havlová trávila v nemocnicích s Václavem téměř každý den. (Foto Aha! – Zbyněk Pecák, Martin Přibyl, ara)

Uvěznění na 1351 dní mu ničilo zdraví po zbytek života! Bývalý prezident Václav Havel (†75) za mřížemi bojoval bojoval o přežití. A právě drsné podmínky ve vězení byly příčinou jeho velkých zdravotních problémů po roce 1996. Šestkrát bojoval se smrtí a pokaždé při něm stály manželky Olga (†64) a Dagmar (61). Byly jako jeho strážní andělé.

1. boj o život
Zdravotní problémy: vyčerpání organismu a hemeroidy
Období: září 1980
„Vězení opouštěl nemocný. Režim ho vlastně nechal jít v obavě, že by v jeho péči mohl umřít. Jeho dýchací problémy způsobené zápalem plic ve vězení přetrvaly a zhoršovaly se po zbytek jeho života. Hemeroidy, o nichž se čas od času v dopisech zmiňuje, ho trápily celá léta i po chirurgickém zákroku ve vězeňské nemocnici v září 1980,“ popisuje Michael Žantovský (65) autor knihy Havel.

2. boj o život
Zdravotní problémy: zápal plic a zánět ledvin
Období: leden 1983
„23. ledna 1983 se ho náhle zmocnila vysoká horečka a strávil dvě noci v útrapách, až se jeho postel třásla a celé tělo ho bolelo. Uvažoval o smrti a chtěl napsat dopis Olze, ale neměl na psaní dost síly. Antibiotika mu nasadili příliš pozdě a museli ho přeložit do pražské vězeňské nemocnice. Tam doktoři konstatovali zápal plic s výměšky a možným zánětem ledvin,“ prozradil Žantovský. A právě tehdy se o jeho lepší zdravotní péči postarala první manželka Olga.  


3. boj o život
Zdravotní problémy: rakovina plic
Období: prosinec 1996
Kdyby Dagmar netrvala na nezávislém lékařském posudku, nepřišlo by se hned na rakovinu. Rentgenové snímky se dokonce dělaly na jméno ředitele hradní policie Antonína Maněny. Odstranění nádoru s polovinou pravé plíce proběhlo hladce, ale přišly komplikace. „Dva dny po operaci se pacientovy dýchací problémy zhoršily a lékaři museli nasadit sání k odstranění výměšků z plic. Když problém nepolevoval, neměl profesor Pavel Pafko jinou možnost než provést tracheotomii, která by umožnila prezidentovi dýchat s pomocí ventilátoru,“ líčí Žantovský. „Ale v nemocnici v Londýnské žádný ventilátor nebyl. V nemocnici nebyl centrální rozvod kyslíku. Když tlak v lahvi s kyslíkem u prezidentova lůžku poklesl, trvalo nějakou dobu, než s podařilo nalézt zřízence, aby ji vyměnil,“ dodal.

4. boj o život:
Zdravotní problémy: perforace tlustého střeva
Období: duben 1998
14. dubna 1998, byl prezident helikoptérou převezen z rakouských Alp do Innsbrucku a akutními břišními bolestmi. „Přední rakouský chirurg profesor Ernst Bodner diagnostikoval perforaci tlustého střeva a ihned operoval. Se vší pravděpodobností dělilo Havla od smrti následkem sepse pouze několik hodin a zachránila ho jen chirurgova zručnost,“ vysvětluje Žantovský s tím, že Havla zachránil nejen chirurg, ale také životní vůle a péče Dagmar, která se od něj ani na minutu nehnula.

5. boj o život:
Zdravotní problémy: selhávání srdce a 4 tracheotomie
Období: 1998 –1999
Zdravotní problémy ho pronásledovaly po celý zbytek roku. „Když byl v srpnu na operaci, která měla odstranit píštěl (umělé propojení střev) voperovanou při předchozím zákroku, vrátily se mu dýchací problémy a začalo mu selhávat srdce. Během dvou let podstoupil čtyři tracheotomie (chirurgické otevření průdušnice umožňující dýchání při neprůchodnosti horních dýchacích cest),“ píše se v knize.
6. boj o život:
Horor v sauně
Jednou Havel málem přišel o život kvůli nešťastné náhodě. „Havel se na čas přemístil do takzvaného Husákova domečku, empírové vily v zahradách Pražského hradu. Nejenže to místo nesnášel, ale opět si tam zakoketoval se smrtí, když se omylem zamkl v rozpálené prezidentské sauně a nemohl otevřít dveře ani se dovolat svým ochráncům, kteří se dívali na televizi, dokud v sobě v poslední chvíli neobjevil nadlidskou sílu a dveře nevyrazil,“ prozradil autor knihy.

Seznam prezidentových léků a povzbuzovadel z roku 1998
Udržoval se v chodu konzumací někdy i dvou krabiček cigaret denně, dávkami alkoholu, většinou bílého vína, a čím dál tím větším množstvím medikamentů, které mu podával jeho osobní lékař. U seznamu byla prý poznámka: Hodně všeho.

Stilnox – hypnotikum na problémy s nespavostí
Paralen – analgetika na různé typy bolestí
Alnagon – analgetika na různé typy bolestí
Atonalgin – analgetika na různé typy bolestí
Ananasový power drink – kofeinový nápoj dodávající energii
Oikamid – povzbuzující prostředek
Zázračné bílé pilulky na dobrou náladu (zřejmě se jednalo o antidepresiva)

18. prosinec 2011: Poslední slova před smrtí
„Když jeptiška Veritas Holíková v neděli ráno zjistila, že její pacient je už vzhůru, vybídla ho, ať vstane na ranní hygienu. Já chci ještě spát, přijďte tak za hodinu, odpověděl. Když se za hodinu vrátila, spal dál a jeho dech zvolna slábl. Někdy mezi 9.45 a 9.50 přestal dýchat úplně,“ prozradila kniha.



Přečtěte si
fizi
16. 11. 2014 • 09:10

Blbá jako vždy.

beladona
15. 11. 2014 • 19:42

beruska.07 beruško, nic proti tvé kamarádce, pokud to nejsi ty sama, ale přestaň si sem umisťovat reklamu. Kdyby to udělal každý, tak to tady můžou zabalit a tato stránka pozbývá smysl. Toto n e n í neplacená inzerce a prosím, moc prosím, nechoď na mě s city .

fiat
15. 11. 2014 • 11:52

Měl tedy "krásnou" smrt.Jeho osobnsot je asi komplikovanější, ale každý doba potřebuje své ikony, a za to on nemůže.

prroud
15. 11. 2014 • 09:22

Ani ta smrt neco takovyho jako on nechtela,nedivim se ji.......

evicka55
15. 11. 2014 • 08:08

Doufám,že se smaží v pekle za to co udělal.Přisluhovač a kolaborant.Doufám,že všichni se už poučili z toho co nám 89 rok dobrého přinesl.Některým pokrokovým věcem by se stejně podařilo prorazit,ale ty jistoty by zůstaly.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.