Jak přežít podzim? Na stres nikdy sladké!
S podzimem se pomalu ale jistě krátí dny, ubývá slunečních paprsků. Nedostatek světla náš organismus stresuje. Stojí za skleslostí, dlouhotrvající bezdůvodnou nenáladou, celkovým pocitem únavy a ztrátou motivace... Jak můžeme zůstat fit i po konci léta a v době plískanic?
Lékaři doporučují zamyslet se nad svým jídelníčkem. Nedostatek světla totiž snižuje produkci serotoninu v těle a následně přicházejí právě »blbé nálady«...
„Vliv stravy na duševní stav člověka je znám již několik tisíciletí a většina lidí si nevědomky hladinu serotoninu reguluje jejím složením. Tato sebekontrola je u řady z nás zřejmě narušena vlivem způsobu života a životních podmínek,“ upozorňuje prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc. z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci. Nikdy bychom podle něj neměli stres zahánět sladkostmi.
Jak na stres a únavu?
● Nedostatek serotoninu se dá upravit příjmem potravy, která obsahuje aminokyselinu tryptofan, z níž si tělo serotonin samo vyrábí. Jezte častěji mléčné výrobky, červené maso, listovou zeleninu a pečivo vybírejte celozrnné (ale pozor, ne barvené na tmavo).
● „Často se změny nálady vyvolané únavou řeší instinktivně větší konzumací potravin bohatých na cukry. Ty zvyšují hladinu inzulinu a tím metabolické přeměny aminokyselin fenylalaninu, tyrozinu, leucinu a dalších. Jejich vyšší koncentrace v krvi snižuje dostupnost tryptofanu pro mozek. Touha těla po cukrech vede k jejich vyšší spotřebě a ta má řadu negativních účinků, z nichž závažný je zejména zvýšení tělesné váhy vedoucí až k obezitě,“ upozorňuje profesor Šimánek a radí: „Bránit se nedostatku serotoninu lze i jiným způsobem. Tím vhodným je zvýšení koncentrace tryptofanu v krvi jeho užíváním jako doplňku stravy.“
● V neposlední řadě je velmi důležitý i pohyb a společenský život. Procházkou s blízkými, sportem, návštěvou kina či divadla načerpáte novou energii, neseďte jen doma u televize či počítače.
Podzimní jídelníček
Snídaně
Dvě vajíčka umíchaná bez tuku – nakonec zakápněte půl lžičkou dýňového oleje a posypte pažitkou. Podávejte s plátkem žitného chleba a vypijte až půl litru čaje z rakytníku.
Přesnídávka
Bílý »živý« jogurt, mrkev
Oběd
Bramborová polévka – uvařte ji tak, jak máte rádi. Mělo by v ní být hodně zeleniny a zahuštěná by měla být ne moukou, ale strouhanou bramborou.
Nudličky z hovězího – hovězí zadní (130 g na osobu) nakrájejte na nudličky, přidejte lžičku olivového oleje, zamíchejte a nechte odpočívat. Na pánvi na lžičce olivového oleje orestujte malou cibulku, stroužek česneku a centimetr nadrobno nakrájeného zázvoru. Přidejte maso a duste do měkka. Ke konci varu ochuťte solí a pepřem, přidejte na kostky nakrájenou cuketu a vařte ještě asi 3 minuty. Podávejte s rýží natural.
Svačina
Vlašské ořechy – 50 g, jablko
Večeře
Celerový salát – celer nastrouhejte nahrubo, přidejte nadrobno nakrájené jablko a malou cibulku. Ochuťte dresinkem ze špetky mořské soli, pepře, lžičky medu, lžičky citronové šťávy a lžičky lněného oleje. Na talíř rozeberte listy ledového salátu a na ně naklaďte celerový salát. Podávejte se 70 g na kostky nakrájeného ementálu.