Jak přežít podzim? Jezte vitaminy!

V pátek začal podzim, dny se krátí a nás čeká více než půlroční období, kdy podmračená obloha, deště a plískanice dají zabrat našemu zdraví i psychice. Deník Aha! přináší seriál rad, které pomohou nadcházející půlrok přežít v dobré náladě.
Na podzim nás oslabuje řada faktorů – ráno je kosa, ale přes den bývá i více než 20 °C, náhle se střídají výrazně teplé dny s extrémně studenými, ubývá světla, rizikové jsou přechody z přetopených místností do zimy bez dostatečného oblečení...
Jídlem na únavu
● Strava patří mezi pět základních faktorů, které pomáhají bojovat s únavou a sníženou obranyschopností. „Na imunitu pozitivně působí například zakysané zelí, šípek nebo rakytníkový olej, které mají vysoký obsah vitaminu C. Z bylinek je účinná především echinacea neboli třapatka nachová,“ radí prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc. z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci.
● Tím, že se ochlazuje a zkracují se dny, tak si podvědomě začínáme ukládat do zásob – více jíme energeticky bohatší stravu, méně se hýbeme. Důležité je jíst pravidelně a spíše lehkou stravu, na niž jsme byli zvyklí v létě. Na rozdíl od smetanových omáček s knedlíky organismus nezatěžuje a nás tak ještě víc nevyčerpává.
● Zařaďte do jídelníčku typické sezonní potraviny, např. dýně, červenou řepu, hrušky. A nezapomínejte na kvalitní bílkoviny. Ovoce a zelenina dodají důležité vitaminy a minerály, imunitní systém ale pracuje na bázi bílkovin.
Podzimní jídelníček
Snídaně
Domácí müsli s jogurtem – dvě lžičky ovesných vloček, po lžičce pohankových a žitných vloček, žitných otrub a dýňových semínek smíchejte s bílým jogurtem a ozdobte polovinou nakrájeného jablka a polovinou hrušky. Šípkový čaj, ideálně 0,5 litru.
Přesnídávka
Plátek žitného chleba namazaný lučinou, 100 g červené papriky, 100 g mrkve.
Oběd
Dýňová polévka – dýni hokaido omyjte – neloupejte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostky. Na lžíci olivového oleje zpěňte cibuli, přidejte dýni a chvilku restujte. Zalijte vodou a vařte cca 15 až 20 minut doměkka. Ochuťte mořskou solí a pepřem. Na talíři ozdobte lžičkou kysané smetany.
Krůtí špízy – krůtí prsa nakrájejte na kostky a napichujte na špejli střídavě s paprikou, stroužkem česneku, plátkem cibule, kloboukem žampionu či kouskem hlívy ústřičné (nebo jiné houby), kouskem libové sušené šunky. V pekáčku na pečicím papíru pečte cca 25 minut. Podávejte s vařeným bramborem.
Svačina
Ovocný kefír – nízkotučný kefír rozmixujte s měkkou hruškou. K němu sezobněte pět mandlí nebo vlašských ořechů.
Večeře
Vaječná omeleta – dvě vajíčka rozšlehejte, ochuťte pepřem a mírně mořskou solí, vlijte na tefl onovou pánev, posypte 50 g strouhaného tvrdého sýra a nakrájeným čerstvým špenátem, po chvilce pečení obraťte. Podávejte s plátkem žitného chleba a 200 g zeleninového salátu.