Recepty, které porazí nemoci: Mrtvici zažeňte stravou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Recepty, které porazí nemoci: Mrtvici zažeňte stravou!

K obědu si připravte pořádnou zeleninovou polévku.
K obědu si připravte pořádnou zeleninovou polévku. (Profimedia.cz)

Povislý koutek na jedné straně úst, potíže s mluvením nebo rozuměním, neschopnost ovládat pravou nebo levou ruku nebo nohu, špatná koordinace pohybů, závratě.

Tyto příznaky nemá na svědomí alkohol ani drogy, ale cévní mozková příhoda. Jde o další onemocnění, kterému se věnovali vědci z Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství. Jaká doporučení dávají v čínské studii, výsledcích svého dvacetiletého bádání?

Cévní mozková příhoda

Ročně onemocní: až 50 000 Čechů.

Ročně zabije: 5885 Čechů!

Proč vzniká? Dělí se na dva typy. V 80 % jde tzv. ischemickou mozkovou příhodu, při níž dojde podobně jako u srdečního infarktu k ucpání cévy zásobující mozek okysličenou krví. Bez ní buňky v postižené části mozku odumírají. Ve 20 % je mrtvice způsobená krvácením do mozku při poškození cév vysokým krevním tlakem nebo prasknutím vrozeně poškozené cévy (aneurysma). Déle než 10 let od první mrtvice přežívají jen 4 z 10 pacientů, méně než polovina!

Čínská studie radí:

Správně zvolená strava dokáže být prevencí mozkové mrtvice i jejího možného dalšího ataku. Doktor Caldwell B. Esselstyn testoval na pacientech bezmasou stravu se sníženým množstvím tuku a mořskými řasami. Kromě mléčných výrobků a cukru je dovoleno vše. Pacienti museli pravidelně 2 až 3krát týdně nejméně hodinu věnovat pohybu – rychlé chůzi, běhu, plavání, jízdě na kole.

Vždy pokračujte v léčbě ordinované lékařem! Při výše uvedených příznacích mrtvice volejte okamžitě záchranku na lince 155!

Výsledky: Celková hladina cholesterolu klesla o 46 %. U 70 % pacientů se zcela zastavilo ucpávání cév. Průtok krve v cévách se zvýšil o 30 %.

Vzorový jídelníček jako prevence mrtvice

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.