Ženy a dívky v ohrožení: Zánět močového měchýře v létě? Běžný problém! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ženy a dívky v ohrožení: Zánět močového měchýře v létě? Běžný problém!

Zánět močového měcháře dokáže pěkně potrápit.
Zánět močového měcháře dokáže pěkně potrápit. (Profimedia.cz)

Zákeřný zánět »močáku« přijde rychle a bez varování. Bolest v podbřišku, úporné pálení a řezání při močení a stálé nucení na malou. Co je na vině?

Možná mokré plavky, sezení na studené zemi nebo i náhodný sexuální styk. Na vše o zánětu močového měchýře se Aha! vyptalo docenta MUDr. Miroslava Hanuše z pražského Urocentra.

Kdo nejvíc trpí těmito záněty?

Záněty močových cest jsou problémem především ženské části populace. Nejvíc se s ním potýkají hlavně sexuálně aktivní a gravidní ženy.

Jak se tato nemoc »chytí«?

Akutní zánět se většinou rozvine v souvislosti s nastuzením. Některé ženy však trpí opakovanými záněty, ke kterým vedou často neléčené vaginózy (záněty pochvy). Zánět si ženy také můžou pořídit při nechráněném sexuálním styku.

Jaké jsou příznaky?

Pacientka pociťuje nepříjemné pálení při močení, má pocit nedovyprázdněného močového měchýře a bolí ji v podbřišku. Většinou bývají přítomné krvinky v moči, někdy je moč viditelně červená. Typické je velmi časté močení malého množství moče.

Kdy se dá nemoc léčit doma a kdy už jít k lékaři?

Abychom předešli opakujícím se zánětům, je vždy lepší prokázanou infekci přeléčit antimikrobiální léčbou, tedy navštívit lékaře. Pokud se záněty opakují, pak doporučuje zpočátku nasadit režim s velkým příjmem tekutin (2 – 3 litry tekutin), popřípadě doplňkově přidat brusinky, Dmanózu či další. Velký příjem tekutin je důležitý i při zahájení léčby antibiotiky.

Jak léčba probíhá a jak dlouho trvá?

Obvykle jsou podávána antibiotika po dobu 7 - 10 dnů, krátkodobější léčba (1-3 dny) není příliš úspěšná a vede k častému opakování se infekcí. Více pít by pacientka měla i po odeznění potíží.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.