Fotbalista Michal (14) po transplantaci: Nejtěžší soupeř? Leukemie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Fotbalista Michal (14) po transplantaci: Nejtěžší soupeř? Leukemie!

Michal bojuje statečně!
Michal bojuje statečně! (Foto Aha! – David Malík)

 Je mu čtrnáct let, hraje za dva fotbalové týmy a od března bojuje s nejtěžším soupeřem – leukemií! Michal je pacientem pražské motolské nemocnice, která slaví 25. let od první transplantace kostní dřeně!

„Trvalo to zhruba měsíc, než lékaři zjistili, co Míšovi je. Černaly mu prsty na nohou, tak to vypadalo, že je má otlačené z kopaček,“ vzpomíná maminka Jana Jirásková (40) s tím, že následoval zánět nosohltanu a zánět dásní.

„Přestal jíst a byl pořád unavený. Pak dostal ještě zánět dutin a teploty mu kolísaly. Doktoři mu dělali pořád výtěry, protože si mysleli, že je to nějaký streptokok. Pak se udělaly tzv. petechie, a to už doktoři věděli, co se děje,“ pokračuje dále maminka.

Michal s maminkou Janou se těší domů. Poslední chemoterapie mu končí v sobotu.

Během jednoho dne Jana se synem Michalem vystřídala tři nemocnice – z Náchoda jeli do Hradce Králové a z něj do Prahy, kde nakonec skončili. „Poslední blok chemoterapií končí v sobotu večer. Pak nás čeká udržovací léčba,“ dodává maminka.


Zachránili 483 dětí
Dětští lékaři z motolské nemocnice letos slaví hned tři výročí. Přesně před 25 roky proběhla první transplantace kostní dřeně u dítěte s leukemii. Zároveň je to 20 let od první transplantace pro těžkou vrozenou poruchu imunitního systému a také 20 let od první transplantace pupečníkovou krví. Transplantovali už 483 dětí.

Novou společenskou místnost vyzdobila výtvarnice Léna Brauner, vnučka herce Vladimíra Brabce.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.