Po smrti dvou Češek panuje v Egyptě strach: Přivolaný lékař se už musel postarat o 25 dalších turistů… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Po smrti dvou Češek panuje v Egyptě strach: Přivolaný lékař se už musel postarat o 25 dalších turistů…

Monika a Klárka K. z Karviné
Monika a Klárka K. z Karviné (Foto: Facebook, Profimedia)

Stav hospitalizovaného českého turisty v egyptském letovisku Hurgada, jehož žena a dcera v noci na úterý zatím z neznámých příčin zemřely, je "poměrně dobrý". Zhruba kolem třetí hodiny odpoledne byl tak z nemocnice propuštěn. Případ ale dál vyšetřuje egyptská policie, ta zatím okolnosti smrti neoznámila, spekuluje se ale o možné otravě jídlem.

Černínský palác doposud nepotvrdil spekulace, že rodina se otrávila například ze špatného jídla. Z obav před dalšími možnými případy tohoto typu vyslala ERV Evropská pojišťovna do hotelu Titanic Palace, kde se neštěstí událo, lékaře Petra Koloucha z Česka."Můj úkol je, pokud by klienti měli jakoukoli pochybnost nebo bylo potřeba cokoli organizačně vyřešit, tak abych to s tím lékařem, který tady na místě podle licenčních podmínek poskytuje péči, vysvětlil a dal do pořádku," řekl Kolouch. Dodal, že do dnešních 11:00 vyhledalo ordinaci 25 hostů, u nikoho ale lékař neobjevil žádné neobvyklé potíže.

Dodal, že zdravotní péče je na srovnatelném standardu s Českem. Stav zotavujícího se otce rodiny komentovat nechtěl. Místní egyptský lékař, kterému asistuje slovensky hovořící sestra, chce prohlédnout všech 170 klientů cestovní kanceláře Blue Style v tomto rekreačním komplexu. Právě s touto cestovní kanceláří, která služby ERV využívá, postižená rodina vycestovala. Místní lékař v resortu Titanic Palace působí od úterního poledne, do úterního večera ale nikdo jeho služby nevyhledal. "Proto jsme se dohodli s cestovní kanceláří a vpodvečer jsme začali turisty aktivně svolávat," řekl dnes ČTK zástupce ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

"Pochopitelně je k tomu ale nemůžeme nutit, je to stále preventivní opatření," řekl Divoký o zdravotních kontrolách.Spolu s lékařem odcestoval z Česka do Hurgady také likvidátor pojišťovny ERV. Podle mluvčího Blue Style Martina Slaného kvůli tragédii nikdo z klientů kanceláře o předčasný návrat do vlasti nepožádal. Situace v hotelu je prý klidná. Delegát kanceláře klienty seznámil se situací, obdobné informační schůzky ale Blue Style v dalších egyptských hotelích nechystá.

Konzulka, která je nyní v Hurgadě, kromě místních úřadů a přeživšího Čecha kontaktovala i ostatní české turisty, kterým podle Grohové nabídla své služby například v podobě dotazů či konzultací. Ministerstvo již několik českých turistů v souvislosti s případem oslovilo, v úterý mezi nimi byl i Slovák, který bydlí v hotelu Titanic Palace.



Přečtěte si
opportunity
1. 8. 2013 • 10:00

A kde je ten strach? Jenom v titulku.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.