Kostka cukru slaví 170. narozeniny!
»Dáš si kafe s jednou kostkou, nebo chceš dvě?« Tak tato věta se používá už 170 let. Přesně tak dlouhou dobou se »narodil« v Dačicích u Jindřichova Hradce kostkový cukr. Vše nejlepší, kostko!
Tehdy získal ředitel dačického cukrovaru Jakub Kryštof Rad patent na výrobu kostek. Ale nedá se říci, že za jejich vznikem stojí jen on sám. Byla to jeho žena Juliana Radová, která si během odsekávání malého kousku z homole cukru zranila prst. Údajmě mu pak navrhla, aby cukr vyráběl v podobě kostek. Za několik měsíců byla novinka na světě. První balení obsahovalo 250 kostek a prodávaly se dvě velikosti – o hraně 1,2 centimetrů a 1,5 centimetrů.
Víte, že...
… slovo pro cukr je v evropských jazycích odvozeno z arabského sukkar a to ze sanskrtského šarkara (sladký)?
…na celém světě se ročně vyprodukuje až 150 milionů tun cukru?
… celosvětová spotřeba cukru je asi 40 kilogramů za osobu a rok?
…při zahřívání nad 186 °C cukr taje a mění se v karamel?
…cukru se v České republice pro svoji výnosnost říkalo bílé zlato?
Čím ještě sladíme? Podívejte se v galerii: