Chceme zhubnout, tak omezíme tučná jídla. Je to zdánlivě logické. „Z tuku, co jíme, máme pak tuk podkožní,“ myslíme si. Ale chyba lávky. Tělo tuky potřebuje a my si bohužel většinou neuvědomíme, že nás daleko víc ničí uhlohydráty neboli sacharidy. Jedním slovem: cukry! Podívejte se, jak tloustneme...Zpět na článek
Chcete-li se zapojit do diskuse, přihlaste se prosím.
Řada lidí při hubnutí vynechává pečivo a výrazně omezuje příjem příloh. Tato strategie není příliš vhodná, protože tělo reaguje na nízký příjem sacharidů přechodem na úsporný metabolismus a hubnutí se stává obtížnějším. Platí tedy omezovat, ale v žádném případě nevynechávat. Po stránce energetické hodnoty není rozdíl mezi bílým a tmavým pečivem (v průměru 1000 kJ), ale po stránce nutričního přínosu jednoznačně vyhrává celozrnné pečivo. Díky obsažené vláknině celozrnné pečivo i na delší dobu zasytí. Z příloh jsou dobrou volbou brambory, rýže natural a nerozvařené těstoviny. Bílá rýže, rozvařené těstoviny nebo potraviny upravené smažením nejsou vhodné pro svůj vysoký glykemický index a v případě smažených pokrmů i vysokou energetickou hodnotou. Ostatní mlýnské výrobky (buchty, koláče, koblihy, trvanlivé pečivo) nejsou vhodné pro vysoký obsah tuku a sacharidů.