Nešťastná Martina (31): Leukémie mi vzala dceru (†7), teď onemocněl i syn (3) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nešťastná Martina (31): Leukémie mi vzala dceru (†7), teď onemocněl i syn (3)

Slavní Češi, které leukemie porazila.
Slavní Češi, které leukemie porazila. (koláž Aha!)

Když se dozvíte, že vaše dítě má leukémii, zhroutí se vám svět. Když pak těžké nemoci podlehne, zhroutí se vám podruhé. Martině Musilové (31) se to stalo i potřetí! Po smrti dcery Kačenky (†7) znovu otěhotněla a narodil se jí krásný chlapeček Štěpánek (3). Po čase se ale od lékařů dozvěděla: má také leukémii!

„Vypadalo to jako normální viróza. Byl bledý, unavený a kolísaly mu teploty a krom toho bylo po chřipkové epidemii,“ vzpomíná na loňský březen maminka. Pak ale přišla druhá rána osudu, doktoři mu stejně jako Kačence zjistili leukémii! Štěpánek musel na chemoterapie, v nemocnici byl více než doma. „Nikdy by nás s manželem nenapadlo, že se po několika letech vrátíme na ta samá místa,“ vypráví Martina, která snášela léčbu Štěpánka hodně špatně, protože jí každý detail nemocnice připomínal chvíle s nemocnou Kačenkou a také velkou bolest a beznaděj.


Nechci být zase jedináček

„Hodně mě musel podpořit a podržet manžel. Také Štěpánek byl rád, že má u sebe oba rodiče. Protože naše dítě bojovalo o život, dával manžel ve všem přednost jemu, což se v práci podepsalo na jeho příjmu,“ popisuje těžké chvíle maminka. Nejhůře to ale odnesl Matýsek (7), nejstarší dítě Martiny. Těžce se vyrovnával se smrtí své sestřičky, pak »přemluvil« maminku k dalšímu miminku, aby se upnul na nového sourozence a přestal čekat, kdy se Kačenka vrátí z nemocnice. „Jenže když onemocněl Štěpík, už byl dost velký na to, aby se nechal nějak oblbnout. Ptal se, jestli brácha umře stejně jako ségra a zas bude sám,“ vzpomíná Martina.

»Nepomoc« od státu

I když má Štěpánek za sebou už sérii chemoterapií a nyní je na lécích, které bere třikrát denně, čekají ho ještě další chemoterapie. Léčba mu potlačila imunitu a jeho tělíčko se s nemocí stále pere, nemůže chodit ven, ani do školky. Kromě psychiky je celá situace pro rodinu náročná i finančně. Poplatky za hospitalizace v nemocnici, doplatky za léky a další výdaje jim ještě ztěžuje »pomoc« od státu, která se jim nedostává. „S penězi nevycházíme. Pobírám jen rodičák, což je 3800 korun, ale ten mi v říjnu skončí. Do práce ale nastoupit nemůžu, dokud Štěpánkova léčba neskončí. Manželova výplata jde na provoz domácnosti a jídlo. Zažádali jsme o dávku v péči či průkazku ZTP, abychom nemuseli kupovat dálniční známku a řešit parkování v nemocnicích, ale zamítli nám to,“ popisuje Martina.

I kapka krve je hodně

Největším problémem je auto, které v létě díky příspěvkům lidí dali dohromady, ale teď už dosloužilo definitivně, což je velký problém, protože do nemocnice dojíždějí do Prahy. „Je smutné řešit v takovéto situaci i existenční problémy. Když s dítětem ležíte v nemocnici, uvědomíte si, jak je důležité darovat krev. Mnohokrát jí Štěpík při léčbě dostával. Není to jen o penězích, i když bez nich je to všechno hrozně moc těžké,“ dodává Martina.

Pomoc pro Štěpánka

Jste schopni Štěpánkovi pomoci? Můžete prostřednictvím konta 107-3026150297/0100.

Slavní Češi, které leukemie porazila.


Přečtěte si
nemocna
17. 4. 2015 • 23:47

Ha Ha ha kozí mléko lék??? blbost já byla kojená a celé dětství pila kozí mléko, kozí sýr - byla jsem chudokrevná a rakovinu stejně dostala pila jsem kozí mléko i po operaci, léčení že prý to pomůže blbost nic nepomohlo spíš další potíže nastaly, že jej už pít nemohu, křeče, průjmy a zvracení, já jej tolik měla ráda hned ve chlévě teplé s pěnou pila, ale na zdraví mě nepomohlo, netvrdte co není pravda záleží na těle člověka jak se s rakovinou popere

abvydavatelstvi
25. 6. 2013 • 11:00

Stále se opakuji ......ale čerstvé kozi mléko z raniho dojeni rychle posiluje imunitu a leči jakýkoliv druh rakoviny.... kdyby rodina mohla mléko sehnat a dávat malému alespoň litr a půl denně tak rychle mu zabere a pomůže.... nejist vařenou stravu....

b.a.b.i.n.a
4. 3. 2013 • 15:18

asi nemáte děti,že toto můžete napsat

lukreciaborgia
23. 2. 2013 • 09:14

Vy čmáralové v AHA,Blesku,Novinkách.cz,co kdybyste napsali Dukovi,prelátovi Kalouskovi a hlavně bojovníku za církevní restituce Marku Bendovi,jeho sourozencům,kteří už taky sedí na ministerstvech.Hlavně tito by měli pomáhat svým bližním!Vemte výtisk AHA a šup před Kalouska a Bendu,Bressera,musí přispívat na nemocné děti.Tak proč to píšete obyčejným lidem,když církev má miliardy?????

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.