Kamil (18) se sekl a netekla mu krev... Je za tím leukémie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kamil (18) se sekl a netekla mu krev... Je za tím leukémie!

Kamil Dostál má za sebou osudový boj.
Kamil Dostál má za sebou osudový boj. (Martin Pekárek, ara)

Kdyby Kamil Dostál (18) nechtěl pomoci své babičce, možná by se na smrtelnou nemoc, která se skrývala v jeho těle, přišlo pozdě. Při štípání dřeva před dvěma lety se ošklivě sekl do palce na noze. Překvapivě mu však netekla žádná krev…K tomu se přidaly i bolesti břicha. V nemocnici v Hradci Králové pak Kamila vyšetřili a bylo jasno. Zjistili, že trpí leukémií a jeho stav je velmi vážný!

V nemocnici okamžitě nasadili léčbu. „Lékaři mi řekli, že se diví, že jsem přišel po svých. Podstoupil jsem čtyři cykly chemoterapií. Vypadaly mi vlasy, nejhorší ale byly obrovské bolesti kloubů a hlavně kolen, které se při léčbě dostavily. Bral jsem silné léky a půl roku kvůli nim byl na vozíku,“ vypravuje Kamil.

Náhle začaly i velké bolesti hlavy. „Ukázalo se, že mám kvůli leukémii v dutinách plísňovou infekci, takže byly nutné dvě operace,“ vysvětluje Kamil. Sympatický mladík postoupil i sedm náročných ozařování hlavy, po kterých často zvracel. S nemocí se ale spolu se svou rodinou rval velmi statečně.

„Nejvíc jsem se bál, že už nikdy nebudu moci dělat motokros, což je moje největší láska. Měl jsem silnou motivaci svůj závod vyhrát. Modlil jsem se k mrtvému kamarádovi, který se zabil při motokrosu. Aby stál při mně,“ vzpomíná Kamil. A ještě něco mu dodávalo sílu… Vzpomínky na kamarádku Jitku, kterou potkal v nemocnici.

Bylo jí patnáct a svůj boj s leukémií bohužel prohrála. Měsíc si s ní povídal den co den. Pak se ale vše změnilo. „Jednoho dne prostě v nemocnici nebyla. Lékaři mi nechtěli říci, že zemřela. Báli se o moji psychiku. Ale já věděl, že teď musím bojovat o to víc. I za Jitku,“ dodal Kamil, který by všem nemocným poradil, aby bojovali a nevzdávali se.

Mladíka teď až do dubna čeká udržovací léčba v pražské nemocnici v Motole. Jde vlastně o chemoterapii v tabletách. Kamil také musí pečovat o svou oslabenou imunitu a šetřit se. Jeho kostní dřeň už ale pracuje naplno. A lékaři, kterým Kamil velmi děkuje za jejich péči, slibují i návrat k milovanému motokrosu!

Pomáhá Dobrý anděl

Nadace Dobrý anděl pomáhá pravidelnými měsíčními finančními příspěvky rodinám s nezaopatřenými dětmi, kde otec, matka nebo některé z dětí trpí rakovinou a tato rodina se vlivem zákeřné nemoci dostala do tíživé situace. Stejně pomohl i rodičům Kamila. Příspěvky šly na léky, poplatky v nemocnicích a další nezbytné věci. Patronem nadace jsou třeba režisér Jan Hřebejk nebo zpěvačka Leona Machálková. Dobrým andělem se můžete stát i vy. Více na www.dobryandel.cz




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.