Vendulka (5) se dva roky prala s leukémií! Lékaři: Boj o život vyhrála! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vendulka (5) se dva roky prala s leukémií! Lékaři: Boj o život vyhrála!

Fotografie
Fotografie (internal)

Dlouhé kudrnaté vlásky, baculaté tvářičky a spokojený úsměv na tváři. Tak dnes vypadá Vendulka (5) z Ostravy, která ještě před několika měsíci bojovala ze smrtící leukémií. Holčičce v létě skončila udržovací léčba a lékaři její mamince oznámili šťastný verdikt: Vendulka je zdravá!

Úleva to po dlouhých dvou letech léčby a náročných pobytech v nemocnici byla obrovská. „Všechno dobře dopadlo. Stále sice musíme jezdit jednou za měsíc na kontrolu, ale jinak se nám život vrátil do normálu. Vendulka poprvé nastoupila do školky. Našla si nové kamarády a řádí jako běžné děti v jejím věku,“ usmívá se maminka Iva, která je samoživitelka.

A štěstí se usmálo i na ni. „Mohla jsem se vrátit do práce, takže už máme i nějaké peníze,“ raduje se Iva, kterou v těžkých časech dceřiny léčby finančně podporovala nadace Dobrý anděl.

Úředníci se totiž tehdy k matce nemocné holčičky obrátili zády. „Prý jsem s nemocí dcery měla počítat a měla jsem mít našetřeno,“ vzpomíná na krutý vzkaz úředníků Iva. Vendulka tedy nad nemocí vyhrála, přesto ale její maminka stále musí žít s vědomím, že se nemoc může vrátit… „Takové myšlenky si ale nechci ani připouštět! Věřím, že jsme zvítězily jednou provždy,“ usmívá se Iva.

Vendulčin příběh

Červenec 2010 - Při banálním odběru krve lékaři zjistili, že holčička trpí akutní leukémií.

Srpen 2010 - Vendulka prodělala lumbální punkci a několik odběrů kostní dřeně. Byla nasazena chemoterapie. Během léčby kvůli přípravkům s kortikoidy velmi přibrala. Ve třech letech tak vážila přes dvacet kilo!

Květen 2011 - Končí akutní léčba leukémie a začíná udržovací. Vendulka užívá chemoterapii v tabletkách.

Červenec 2012 - Úspěšně skončena je i udržovací léčba. Holčička se naplno vrací k běžnému životu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.