Vendulka šla na obyčejný odběr krve! Lékaři rodiče šokovali: Vraťte se, je to leukemie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vendulka šla na obyčejný odběr krve! Lékaři rodiče šokovali: Vraťte se, je to leukemie!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zkuste si představit, že máte krásné zdravé dítě, které zrovna oslavilo třetí narozeniny. Jdete s ním na banální odběr krve a za pouhou hodinu zjistíte, že vše je úplně jinak!

Vendulce (4) lékaři v červenci 2010 odhalili akutní leukemii. Její mámě Ivě se tehdy zhroutil svět, protože vše vypadalo naprosto beznadějně. Štěstí ale stálo při Vendulce! Dnes je holčička na konci udržovací léčby a její máma věří, že všechno dobře dopadne.

Jak smutný příběh začal? Až krutě obyčejně…. Iva zašla s dcerkou na odběr krve, Vendulka totiž byla bledší než obvykle a všude po těle se jí tvořily modřinky.

„Za hodinu po odběru mi volala lékařka, že máme jet okamžitě na další odběr, že má moc vysoký počet bílých krvinek. Hned po příjezdu do nemocnice nám ale i bez odběru oznámili, že má akutní lymfatickou leukemii,“ popsala paní Iva.

Prvotní prožitý šok byl obrovský. „Brečela jsem a brečela a nechtěla malou pustit ani na chvíli z náruče, protože co když za chvíli nebude…,“ vzpomíná maminka.

Rychle se také rozjel kolotoč vyšetření a léčby. „Dcerka prodělala lumbální punkce a několik odběrů kostní dřeně. Akutní léčba trvala 10 měsíců. Zavedli jí žilní katetr a do něj kapali chemoterapii. Vypadaly jí vlásky a řasy,“ vysvětluje Iva.

Během léčby navíc Vendulka kvůli přípravkům s kortikoidy velmi přibrala. Ve třech letech tak vážila přes dvacet kilo!

Těžká léčba

Akutní léčbu kvůli nulové imunitě dívenky provázela přísná hygienická opatření. „Doma jsme museli všechno dezinfikovat, návštěvy musely chodit v rouškách a pláštích, museli jsme se vzdát domácích mazlíčků i pokojových květin,“ upozornila Iva.

A bojovalo se dál. Všechno naštěstí šlo dobře. Nastoupila čtrnáctiměsíční udržovací léčba, která skončí letos v červenci. Tato fáze spočívá v užívání chemoterapií v tabletkách. „Až i tato léčba skončí, budeme do nemocnice na kontroly jezdit už jen jednou za měsíc. Vendulka už také bude moci konečně nastoupit do školky a dostane se mezi ostatní děti,“ raduje se Iva.

Maminka Vendulky zavzpomínala i na to, jak celou léčbu se svou dcerkou prožívala psychicky. „Chtěla bych povzbudit maminky všech budoucích onkologicky léčených dětí. Nejste na to samy! Potkala jsem skvělé mámy stejně nemocných dětí a ty si mě vzaly do parády a já se zklidnila. Už jsem neumírala hrůzou,“ dodala maminka, která věří, že se opravdu blýská na lepší časy.

Co je akutní lymfatická leukemie

Je to nejčastější forma leukemie dětí, a dokonce i nejčastější rakovina v dětském věku kolem 4 let. Bývá zaznamenáno 5 až 7 případů na 100 tisíc obyvatel. Projevuje se únavou, slabostí, chudokrevností. Nemocní mají častěji bolesti v kloubech a kostech.

Pomáhá jí Dobrý anděl

Nadace Dobrý anděl pomáhá pravidelnými měsíčními finančními příspěvky rodinám s nezaopatřenými dětmi, kde otec, matka nebo některé z dětí trpí rakovinou a tato rodina se vlivem zákeřné nemoci dostala do tíživé fi nanční situace. Patronem nadace jsou třeba režisér Jan Hřebejk nebo zpěvačka Leona Machálková.

Pomoci můžete ale i vy! Vendulku její maminka vychovává sama, což není jednoduché. Každá koruna se jí proto hodí. Získané penízky by Iva využila i na nákup výtvarných potřeb a úhradu pravidelných návštěv mateřského centra, kam s Vendulkou chodí. Více na www.dobryandel.cz

Přečtěte si
ladyred
19. 4. 2012 • 17:02

Moc by mě zajímalo co tě napadlo při sepisování Toho článku ??? A když nikdo nežebrá k čemu teda byl dobročiný koncert v Přerově?? K charitě má člověk přistoupit až když neví kudy kam a pak lidé pomůžou. tady je jen další případ toho jak se zneužívá dobročinost. Styděla bych se. až to bude zapotřebí tak se každý otočí zády a já bych se nedivila.

embardik
7. 3. 2012 • 21:36

Při sepisování tohoto článku mě osobně ani ve snu nenapadlo prosit o nějaké milodary či žebrání. Ano, sama vím, že takto nemocných dětí je hodně, osobně jich znám bohužel dost. Tento článek měl pomoci dostat do podvědomí lidí nadaci Dobrý Anděl, která pomáhá stovkám rodin s rakovinou a né jen "tý mý jedný" dceři. Nepřeju nikomu nic zlého a špatného, ale zkuste si aspoň v koutku duše představit, že by se to stalo Vám nebo někomu Vám blízkému. Reagoval byste opravdu stejně???

b.r.s.a
4. 3. 2012 • 09:26

Je to tak.Je hromada lidí ,kteří se sami sotva uživí.Kdyby se redaktoři ?? raději starali o to,co dělají naši "páni" jak budeme vůbec fungovat. Z čeho asi tak lidi mají přispívat? A navíc jen jedný,kolik takových dětí je?? a do Plesku se nedostanou? Už toho nechte a dělejte raděj něco užitečnýho.Děkuji

lukreciaborgia
3. 3. 2012 • 17:50

To už je dneska třetí článek,kde se píše ať přispějeme na léčení ženám samoživitelkám.Copak nemají pro ty děcka otce?A vůbec?Proč Redaktoři Blesku a AHA nevezmou tyto matky s nemocnými dětmi třeba do Bechyně za paní Kalouskovou??Žena zenu a navíc s nemocným dítětem přece pochopí a něco přispěje!!!Ne???A šéfová Blesku a AHA paní Šmuclerová Libuše?Taky má dítě,proč jí nezahrajete na city a nechcete nic po ní??

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.