Po Česku s půllitrem v ruce! Mapa 25 výtečných v minipivovarů republice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Po Česku s půllitrem v ruce! Mapa 25 výtečných v minipivovarů republice!

Pivo vás přes léto zaručeně osvěží.
Pivo vás přes léto zaručeně osvěží. (Profimedia.cz)

Že jsme národem pivařů, to dobře víme, stejně jako celý svět. Novinkou ale je, že vedle známých velkých pivovarů v Česku rostou jako houby pod dešti malé pivovary, které vaří vlastní piva s nevšední a většinou výtečnou chutí. V současné době se jejich počet u nás blíží ke dvěma stovkám!

Jelikož prázdniny ještě nekončí, připravili jsme pro vás speciální mapu Česka, na které najdete výtečné pivovary, které stojí za to navštívit a ochutnat zdejší produkci. Jako bonus vám pak přinášíme reportáž z nymburského pivovaru, kde jsme si práci v pivovaru vyzkoušeli na vlastní kůži.

Pivo se v Česku vaří od 11. století – nejstarším dokumentem, který to dokládá, je listina krále Vratislava II. z roku 1088, kterou kostelu na Vyšehradě přiděluje desátku chmele na vaření piva. Pivo se dřív vařilo hlavně v domácnostech a také klášterech, rozvoj pivovarnictví přišel ve 13. a 14. století. Za nejstarší doposud fungující pivovar bývá označován pivovar v Třeboni, který byl založen roku 1379.

Co je vlastně minipivovar?

Minipivovary se od ostatních pivovarů odlišují především množstvím produkovaného piva, které se pohybuje okolo 2000 hektolitrů ročně (jsou ovšem výjimky, které produkují až 10 000 hektolitrů ročně). K pivovaru obvykle patří vlastní restaurace, kde se pivo čepuje, jinak ho lze dostat jen v nejbližším okolí pivovaru nebo ve vybraných podnicích. Pivo bývá nefiltrované a nepasterované.

Nejstarší minipivovar najdete v Praze – pivovar s restaurací U Fleků byl založen roku 1499. Nejdelší tradici v naší porevoluční historii má Pivovarský dům v Chýni u Prahy, který letos oslavil 25 let od uvaření první várky piva.

Víte, že?

Nejsilnější pivo na světě má 57,5 % a vyrábí se v Německu?

Nejdražší pivo stojí v přepočtu 15 200 Kč? Jmenuje se Antarctic Nail a vyrábí se v Austrálii. Největší jeho zvláštností je, že bylo vyrobeno z ledu přivezeného z Antarktidy.

Obyvatelé Čech drží přední pozice v průměrné spotřebě piva na osobu? V průměru 160 litrů na hlavu za rok!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.