Život začíná po padesátce! 9 důvodů, proč se těšit na stáří! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Život začíná po padesátce! 9 důvodů, proč se těšit na stáří!

Ať vám to i po padesátce drandí!
Ať vám to i po padesátce drandí! (Profimedia.cz)

Padesátka na krku a deprese klepou na dveře? Nenechte se vysmát, nepropadejte panice. Teprve po padesátce a dál a dál je život krásný! Nevěříte? Máme pro vás společně s britskými vědci hned několik důvodů, které vás přesvědčí, že si život užijete teprve až s pátým křížkem na krku.

Bez záchvatů migrén

Podle některých studií 40 % žen trpících migrénami nemá po 65. roce záchvaty. Je za tím menopauza a s ní související pokles hladiny ženského hormonu estrogenu, jenž migrénu spouští. Muži se ale bohužel úlevy nedočkají. Jenže muže zase tolik migréna netrápí…

Alergie na ústupu

Po padesátce je člověk méně náchylný k alergiím, například k senné rýmě. Tělo totiž produkuje méně imunoglobinu, jenž spouští alergickou reakci. Zapomeňte na prokýchané jaro, slzavá údolí a věčné štípání očí.

Méně potu

Postupem věku se zmenšují potní žlázy. Ženy mezi 52 – 62 lety se prokazatelně potí méně než třeba ženy kolem dvacítky. Zbavíte se nepříjemného pocitu a částečně se dá i ušetřit na deodorantech.

Lepší sex

Nedávná britská studie prokázala, že z lidí, kteří se pravidelně oddávají sexuálním hrátkám i v pokročilejším věku, je 70 % žen a 74 % mužů více spokojeno než ve čtyřiceti. Úplně tedy neplatí, že libido klesá po dosažení menopauzy.

Bystřejší mysl

Ačkoliv je stárnutí spojováno s úbytkem mozkové kapacity, některé oblasti mozku, například dlouhodobá paměť, se ve stáří tříbí. Snímky mozku také dokazují, že při učení mozkových buněk přibývá. A pokud člověk čte, zlepšuje se také schopnost mluveného projevu.

Bez rýmy

Pokaždé, když chytíte virus, si tělo automaticky vytvoří protilátky. Takže čím jste starší, tím jste logicky více imunní vůči zhruba 200 virů nachlazení, které létají kolem nás.

Méně citlivé zuby

Zubovina (tvrdá tkáň uvnitř zubu) se v pozdějším věku usazuje mezi sklovinu a zubní nervy. To znamená, že dochází k jejich větší izolaci a úlevě od bolestivého trnutí zubů.

Lepší výdrž

Vezměte si starší maratonce, kteří jsou psychicky odolnější, mají větší vůli po vítězství a často také efektivněji trénují. Začít běhat v pokročilejším věku vůbec neškodí. Naopak mladí běžci si dříve odrovnají klouby.

Více štěstí

Starší lidé jsou citově stálejší a bývají i lépe naladěni. Jejich mozky dovedou lépe upřednostnit pozitivní věc před negativní. Nenechávají se tak rozhodit prkotinami.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.