Celá země fandí českým hokejistům, ale... Klimkovice českého trenéra Slováků Vladimíra Vůjtka: Tady je to »naruby«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Celá země fandí českým hokejistům, ale... Klimkovice českého trenéra Slováků Vladimíra Vůjtka: Tady je to »naruby«!

Magdalena Vůjtková (ve slovenském dresu) a pět jejích kamarádek z Ruska.
Magdalena Vůjtková (ve slovenském dresu) a pět jejích kamarádek z Ruska. (pro Aha! – Aleš Krecl, ČTK, ara)

Fandové po celé zemi opět vytahují prapory, na tváře malují vlaječky a trikolory, chystají se svými hlasivkami dotlačit český hokejový tým k dalšímu zlatu z mistrovství světa!

Všichni mají jasno – dnes jako obvykle potupíme Slováky a v neděli večer si to v Helsinkách rozdáme o titul s vítězem duelu Finsko – Rusko!

Jen v jedné české obci je nálada zcela opačná, vše tam funguje jaksi naruby. Jsou to Klimkovice nedaleko Ostravy, kde je doma český kouč Slováků Vladimír Vůjtek (65).

Vůjtek a Klimkovice jedno je, tahle rovnice platí odpradávna. A toho bodrého starousedlíka zvaného »starý Justin« tady všichni doslova zbožňují. „Nemůžu o něm říct jediné špatné slovo,“ řekl deníku Aha! Jaromír Buroň, majitel hospůdky zvané Mexiko, jak se zove celá čtvrť, kde klan Vůjtků bydlí.

Vůjtek k němu běžně chodí na pivko, dokonce častěji než do rodinného podniku Na podloubí na klimkovickém náměstí. „Má to sem z domova pět minut pěšky, do centra by musel na kole nebo se s někým svézt,“ objasňují místní.

„Laďa je tady neskutečně oblíbený člověk, pořád skromný, absolutně ho to nezměnilo. S každým se zastaví, pokecá, prostě borec,“ vychvaluje Vůjtka pan Kaufman, co bydlí nedaleko jeho žluté vilky.

V Klimkovicích jsme oslovili celkem deset lidí a věřte tomu, nebo ne, devět z nich bude právě kvůli Vůjtkovi přát postup Slovákům!

My ale českým borcům do Finska můžeme vzkázat: celý zbytek republiky si palce umačká, aby tomu bylo naopak!

Vůjtkův syn Vladimír: Hospoda bude malá...

O atmosféře v Klimkovicích má zprávy jen zprostředkované, Vladimír Vůjtek ml. (40) totiž už mnoho dní sleduje mistrovství světa přímo z místa. Bývalému útočníkovi hokejové reprezentace to velí mj. jeho nová kariéra hráčského agenta. V jednom má ale coby spolumajitel klimkovické hospody Na podloubí jasno: pivnice bude praskat ve švech!

Co myslíte, že se děje v Klimkovicích?

„No, určitě je tam asi veselo.“

A nehrozí, že vypukne během duelu Čechů se Slováky občanská válka? Neservou se chlapi?

„To si nemyslím. Určitě to pojmou jako svátek, užijou si to.“

Už jste v restauraci rozdělili rezervace?

„To si rozdělí štamgasti sami. Kdo nebude mít stůl, donese si stoličku z domova. Cizák se asi nechytne. Ještě budeme muset dozásobit podnik alkoholem a přidat síly na plac. Bude to asi velké…“

Tušíte, komu se bude víc fandit?

„Tak asi napůl. Kamarádi asi tátovi.“

Z naší ankety v Klimkovicích to vyšlo 90 procent pro Slováky!

„Fakt? Výhodou lidí tam je, že nemůžou prohrát…“

Má otec ve Finsku ještě nějakou rodinu?

„Nemá. Mámě akorát přijelo pět kamarádek z Jaroslavli, tak fandí z domova. Aspoň u nás zažijí pravé Mexiko (v té čtvrti Vůjtkovi bydlí – pozn.).“

Váš otec měl v den čtvrtfinále 65. narozeniny. Jak jste to oslavili?

„Po zápase jsme si sedli na hotelu v hospůdce na pár skleniček, ale nic velkýho. Koukali jsme u toho na hokej Česko – Švédsko. Oslavíme to až doma.“

Poslední dotaz: Kdo v sobotu vyhraje?

„Nevím, fakt. Vsadit bych si nedokázal. Stát se může všechno. Vždyť kdo by čekal, že Slováci udělají Kanadu?“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.