Kandidát na prezidenta Jan Švejnar: Neumí se rozhodnout! Bude sloužit USA, anebo Česku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kandidát na prezidenta Jan Švejnar: Neumí se rozhodnout! Bude sloužit USA, anebo Česku?

Jsem Čech, anebo Američan? Toť otázka!
Jsem Čech, anebo Američan? Toť otázka! (Aha! – Alexandr Malachovský)

Ekonom Jan Švejnar (59) je jedním z favoritů do přímé prezidentské volby, která se odehraje příští rok. Podle zjištění Aha! ale má jeden velký problém: tak trochu neví, čí je.

Švejnar má totiž kromě českého také americké občanství, což mu zákon umožňuje. Jenže přísaha, kterou při jeho přijímání složil, se tluče s tím, co by musel vyslovit ve svém prezidentském slibu!

»Slibuji věrnost České republice« je první větou, kterou nařizuje naše Ústava. Jak tato slova ale brát vážně od Švejnara, který zároveň přísahal Američanům, že se zříká »jakékoliv služební věrnosti a oddanosti jakémukoliv cizímu panovníkovi, předákovi, suverénnímu státu, jehož byl občanem«?

Sám Švejnar před lety řekl, že by se občanství v případě zvolení vzdal, prý aby byl stoprocentně oddaný naší republice. „To by pro mě samozřejmě platilo i v případě, že bych si zachoval dvojí občanství,“ dodal ale mazaně, a dokonce připustil, že by po vypršení prezidentského mandátu požádal Američany, aby mu občanství dali podruhé!

Autor:  vr,ajd

Přečtěte si
ines
3. 4. 2012 • 14:58

pana fischera jako presidenta a pana svejnara jako premiera a proto by bylo dobre kdyby se pan svejnar pripojil k panovi fischerovi ,myslim si ze tato dvojice by nasi zemi dokazala dat do poradku .pan fischer a pan svejnar je nase posledni nadeje.pane svejnare pripojte se k panu fischerovi a jdete spolu do toho a vitezstvi ve volbach bude vase.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.