Zrádné počasí: Vichr ničil majetek! Přišli o střechu i o auto! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Zrádné počasí: Vichr ničil majetek! Přišli o střechu i o auto!

Fotografie
Fotografie (internal)

Sotva jsme si začali užívat jarní sluneční paprsky a vysoké teploty kolem 20 stupňů Celsia, vše je jinak! O víkendu nás potrápil silný ledový vítr, dočkali jsme se sněhu i deště a včera se rtuť teploměru zasekla nejvýše na 6 stupních nad nulou. Naše tělo se tak muselo vyrovnávat s velkým teplotním šokem. Počasí ale dělalo i škody na majetku.

Nepříjemně studený víkend zaskočil i řidiče, které ohrožovaly namrzlé vozovky a rozbředlý sníh. Na hřebenech Krkonoš napadlo za poslední dva dny asi 20 centimetrů sněhu a třeba na Luční boudě včera meteorologové naměřili osm stupňů pod nulou. Za výrazné ochlazení přitom může studený a vlhký vzduch od severozápadu.

„V podstatě se jedná o ochlazení o 14 stupňů. V sobotu navíc ledový vítr snížil pocitovou teplotu o další dva stupně. To je zátěž, se kterou se těžko vyrovnávají zejména starší lidé a děti. Problém mají i kardiakové,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Dobré zprávy nemají meteorologové ani pro ty, co už se těší na Velikonoce. Sluncem zalité totiž nebudou. Čeká nás oblačno až zataženo, občas s deštěm a přeháňkami.

Větrná smršť ničila

Silný vítr navíc o víkendu nadělal velké škody. Nejhorší situace byla v Olomouckém kraji. Hasiči tam vyjížděli k popadaným stromům, poničenému elektrickému vedení i pádu střechy v olomoucké části Nové Sady. Střecha o rozměrech 10 x 15 metrů po pádu zavalila osobní auto.

„Hasiči rozřezali střechu na části a poté ji nadzvedli a vozidlo vyprostili,“ popsal mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák.

Jak bude

1. – 10. dubna: Oblačno až zataženo, občas s deštěm a přeháňkami. Teploty do 12 °C.

11. – 20. dubna: Zpočátku oblačno až zataženo, postupně polojasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 10 až 16 °C budou stoupat a v závěru období vystoupí až na 20 °C.

21. – 30. dubna: Polojasno, přechodně oblačno s přeháňkami, ojediněle s bouřkami. Nejvyšší denní teploty 15 až 21 °C.

Autor:  lt

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.