Nejen do čaje! Jarní bylinky patří i do kuchyně! Královnou je kopřiva! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejen do čaje! Jarní bylinky patří i do kuchyně! Královnou je kopřiva!

KOPŘIVA DVOUDOMÁ
KOPŘIVA DVOUDOMÁ (Profimedia.cz)

Jen co jaro zaklepalo na dveře, příroda se jako mávnutím kouzelného proutku začala probouzet. Na loukách už raší zdraví prospěšné bylinky. Obsahují nejen vitaminy a minerální látky, ale i velké množství antioxidantů. Kromě pití odvarů a nálevů je můžeme i jíst. Co si z nich připravit a proč?

SEDMIKRÁSKA CHUDOBKA

● Na co je dobrá? Na odkašlávání, záněty krku a dásní, při ledvinových a žlučových kamenech, pomáhá na záněty močových cest a ledvin, při revmatismu, na bolestivé menstruace. Koupele na ekzémy, lupénku, vyrážky a akné.

● Použití: Drobné listy a květy sedmikrásek do polévek, salátů, nádivek, aspiku, pomazánek, mletých mas, bramborové kaše, těstovin, rizota, omelet i na chléb s máslem. Ve sladkokyselém nálevu místo kaparů, na zdobení sladkostí, na sirup.

KOPŘIVA DVOUDOMÁ

● Na co je dobrá? Čistí organismus, pomáhá při chudokrevnosti, je močopudná, a tak je skvělá při zánětech močových cest a ledvinových kamenech, povzbuzuje metabolismus, snižuje hladinu cukru v krvi.

● Použití: Místo špenátu, do polévek, nádivek, leča, nákypů, bramboráků... Skvěle chutná zapečená s pórkem a sýrem. Mladé výhonky před použitím spařte. V mrazáku vám vydrží i rok.

ČESNEK MEDVĚDÍ

● Na co je dobrý? Pomáhá na dlouhodobé kožní choroby, snižuje krevní tlak, reguluje činnost žaludku a střev, působí proti ateroskleróze, pročišťuje ledviny.

● Použití: Listy (pozor na podobnost s jedovatými listy konvalinky!) místo špenátu namíchejte napůl s kopřivou. Chutná na chlebu s máslem i tvarohem, jako koření do polévek.

PAMPELIŠKA

● Na co je dobrá? Snižuje hladinu cukru v krvi, harmonizuje metabolismus, pomáhá při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči, čímž zlepšuje zažívání.

● Použití: Mladé lístky nasekejte do salátů, očištěné a pokrájené mladé kořínky můžete dát do polévek i rizota, květy na pampeliškový med.

POPENEC BŘEČŤANOVITÝ

● Na co je dobrý? Při kašli a zahlenění, na průjmy, jako podpůrná léčba při ledvinových kamenech. Upravuje trávení, podporuje chuť k jídlu, na pročištění krve.

● Použití: Mladá nekvetoucí nať či měkká kvetoucí nať na chléb s máslem, jako špenát, do polévek, omelet, bramborového salátu, nádivek, pomazánek, mletých mas, omáček. Sušenou natí kořeníme celý rok.

FIALKA – VIOLKA VONNÁ

● Na co je dobrá? Na odkašlávání a odhlenění, pomáhá při revmatismu, má močopudné účinky, urychluje hojení ran.

● Použití: Květy do salátů, do rýže, do octa na saláty (květy vhodíme do vinného octa), fialkové květy kandované v cukru na zdobení sladkostí.



Autor:  sic

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.