Chudák Natálka: Dluhy »nasekala« máma i babička! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chudák Natálka: Dluhy »nasekala« máma i babička!

Anna Siváková s Natálkou. Mají dluhy.
Anna Siváková s Natálkou. Mají dluhy. (ČTK, Mediafax)

Nebezpečný precedens, zbabělost, nebo solidarita? Smíšené pocity vzbuzuje exekuční problém kolem rodiny Natálky Kudrikové  (5), těžce popálené při žhářském útoku ve Vítkově v roce 2009.

Osud nevinné, tehdy dvouleté, dívenky dojal tisíce lidí a mnozí přispěli do sbírky, z níž si později Natálčina rodina pořídila nový domov v Budišově nad Budišovkou.

Prezident Václav Klaus dokonce udělil milost dívčinu otci Pavlu Kudrikovi, aby nemusel sedět za krádež a poškozování cizí věci ve vězení a mohl se o těžce zraněnou dcerku s manželkou Annou Sivákovou starat.

Zdálo se, že o budoucnost a klidný domov trpící Natálky je postaráno a zlé je pryč. Vše je ale jinak… Táta se prý nestará o práci, máma netuší, že má dluhy a dělá je i babička. Po Natálčině domově napřahují ruce exekutoři!

Anna Siváková dluží za telefon 28 tisíc korun. Dluh ale slíbil uhradit mobilní operátor – prý aby nebyl nařčen, že jen hyena může vymáhat poplatek za služby od sociálně slabé a osudem zkoušené rodiny.

„Nebýt takového mediálního zájmu, věřitelé by exekuce jistě nestahovali,“ řekl Aha! viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Dluhy ale nasekala i Natálčina babička. „Vůbec netuším, co by to mohlo být. Ale budu se na to určitě ptát a chci celou situaci co nejrychleji vyřešit, abychom o ten dům nepřišli. Pokud to budou malé částky, na zaplacení dalších dluhů mít budu,“ řekla v rozhovoru pro tyden.cz Siváková. Jenže malé nejsou – pohledávka činí podle informací Aha! dalších 70 tisíc korun!

Řešením by možná bylo, kdyby hlava rodiny začala pracovat. Jenže živitel Pavel Kudrik se v práci udržel jen chvíli.  Od 1. 7. 2010 do konce října dělal u Správy lesů a technických služeb města Budišova. Proč s tím praštil?

„Není to tak, že by zaměstnání odmítl. Jednalo se o dočasnou veřejně prospěšnou práci, kterou mu, coby dlouhodobě nezaměstnanému, financoval pražský úřad práce,“ objasnil místostarosta Budišova Patrik Schramm.

Od té doby se každopádně pan Kudrik o další zaměstnání již neucházel...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.