Aha! radí důchodcům, jak se chránit před zloději a podvodníky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Aha! radí důchodcům, jak se chránit před zloději a podvodníky!

Pozor na to, koho si pouštíte domů!
Pozor na to, koho si pouštíte domů! (Profimedia.cz)

V Česku roste počet podvodů a krádeží zaměřených na nejslabší z nás – na důchodce. Podobně dopadl i herec František Peterka (90), kterého přepadli !

Senioři jsou totiž důvěřiví, osamělí, a proto si domů pouštějí cizí lidi. Podívejte se s Aha! na několik skutečných případů. A seznámíme vás i s radami jak se chránit.

Přišli odečíst elektroměr: A důchodce (†82) zavraždili!

Před dvěma dny soud potvrdil osmnáctileté tresty mužům, kteří zavraždili seniora (†82). Slovák Roland Makó a jeho komplic Libor Vaďura se dostali do domu důchodce pod falešnou záminkou odečtu elektroměru. Dědečkovi pak nastříkali mu do očí pepřový sprej a bili ho do hlavy kapesní svítilnou a holí. Stařík na místě zemřel. Vrazi si odnesli jen 250 korun a láhev vodky.

AHA RADÍ: Falešný odečet elektroměru je častý trik. Přitom takovéto návštěvy musí být ohlášeny písemně, a pokud bydlíte v bytovém domě, vyvěšeny na nástěnce. Neohlášeným kontrolorům neotvírejte!

Nenápadní mladíci: Ukradli seniorce (82) úspory!

Už dva měsíce pátrají ostravští policisté po dvou zhruba pětadvacetiletých mladících, kteří zmáčkli pár zvonků a dostali se do bytového domu. Tam se jeden z nich vnutil do bytu důchodkyni (82), před níž se vydával za pracovníka zdravotní pojišťovny a nabídl jí příspěvek ve výši 1000 korun. Podařilo se mu ale zjistit, kde paní uchovává úspory, a s částkou 42 tisíc se poté vypařil.

AHA RADÍ: Neschovávejte si vysoké částky doma a otevřete si bankovní konto. A pokud jinak nedáte, alespoň nemějte všechny úspory na jednom místě, aby vás zloděj nemohl napálit na jeden zátah.

Vychytralý Rumun: Okrádal penzisty na ulici!

Pražští policisté zadrželi muže, který přepadl důchodkyni (84). Jeho obětí však bylo mnohem víc. Co přesně dělal? Vyhlédl si bezbranného seniora, sledoval ho, a když se ulice vyklidila, přepadl ho a ukradl veškerou hotovost. Dohromady si na důchodcích »vydělal« přes šedesát tisíc korun.

AHA RADÍ: Vždy u sebe mějte hotovosti »tak akorát«. Když si jdete koupit potraviny za stovku, nenoste sebou tisíc korun. Ve vašem věku se totiž loupeži jen těžko ubráníte!

Falešní plynaři: Ukradli muži (89) 300 tisíc!

Na seniora (89) z Ostravy si v neděli (!) před dveřmi do bytu počkal podvodník. Řekl, že mu jde vrátit přeplatek za plyn. Penzista ho pustil dovnitř, a protože »přeplatek« byl tisícikorunový a údajný plynař měl jen pětitisícovku, šel mu dokonce vrátit. Jeho kumpán, taktéž falešný plynař, pak ale chtěl od seniora, aby mu ukázal plynoměr, a tak druhý lump měl čas najít a vzít si úspory důchodce. Dohromady 291 tisíc korun a vkladní knížku.

AHA RADÍ: S přeplatky za plyn či elektřinu chodí vždy složenky! Plynaři navíc nechodí ve dvou, a rozhodně ne o víkendu! Když vás tedy zkontaktuje někdo takový, volejte policii a zabouchněte dveře.

Cizí identita: »Půjčil« si od babičky (81) 15 tisíc!

Důchodkyni (81) z Hodonínska zavolal údajný vnuk, který ji poprosil o půjčení 10 tisíc korun. Muž ale řekl, že je mimo město, a že pro peníze pošle kamaráda. Ten se za důchodkyní skutečně dostavil a kromě slíbených deseti tisíc si od ní vyprosil ještě dalších pět tisíc. Když ale žena zkontaktovala skutečného vnuka, zjistila, že jí nevolal a žádnou hotovost od ní nechtěl.

AHA RADÍ: V tomto případě důchodkyně měla díky telefonátu od »vnuka« falešnou jistotu, že dělá správnou věc. Vy si ale vždycky podobné dohody ověřte ještě potvrzujícím telefonátem!

 

Sebeobrana do tašky

Opatrnost a vychytralost vždy nepomohou a někdy se zkrátka musíte bránit. Podívejte se, co byste měli mít vždycky s sebou, aby byly vaše reakce při případném přepadení efektivnější.

PEPŘOVÝ SPREJ

Tato malá pomůcka neváží téměř nic a útočníka dočasně oslepí. Nahmatat ji v čase útoku na dně kapsy se většinou rovná úspěchu. Ale pozor! Dobře si prohlédnete, jak se s ní zachází, abyste náhodou nestříkali opačným směrem. Také si přečtěte datum spotřeby, prošlý sprej je totiž k ničemu.

KAPSIČKA NA DOKLADY

Vyplatí se pořídit si kapsičku s lankem, kterou si můžete zavěsit kolem krku a schovat pod košili. Do ní si dejte důležité doklady, které musíte mít vždy s sebou, nebo složenky a vyšší finanční hotovost. Když vám pak nějaký chuligán vytrhne z ruky peněženku, najde v ní jen drobné.



Přečtěte si
osmnactka1...@...
27. 9. 2017 • 19:48

Podle mě je nejlepší řešení alarm, pak máte všechno hezky pod kontrolou.. třeba ten náš je hrozně jednoduchý a zvládla to s ním i naše babička, když nám jednou hlídala děti přes víkend. Tady je super návod k jeho výběru: https://www.bezpecnydum.cz/bezpecnydum/2-Poradna/7-Vyber-a-druhy-alarmu

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.