Jak na celoroční rýmu... Co vy na to, pane doktore? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak na celoroční rýmu... Co vy na to, pane doktore?

Při rýmě je důležité především smrkat, hodně pít a doplňovat vitamin C.
Při rýmě je důležité především smrkat, hodně pít a doplňovat vitamin C. (Profimedia.cz)

Na rozdíl od senné rýmy, která je dána nástupem pylové sezony, kolísá intenzita příznaků celoroční rýmy, často nepředvídatelně, po celý rok.

Mimo nosní příznaky – jako je zánět spojivek – obvykle chybějí, avšak chronické zduření nosní sliznice spojené s ucpáním nosu a sekrecí je typickým příznakem tohoto nepříjemného onemocnění, které mnoha lidem znepříjemňuje život po celý rok.

Vše o příznacích, příčinách a prevenci celoroční rýmy vysvětluje ve své knize Lékařem sobě MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc.

Příznaky

Ucpání nosních průduchů dokonce bývá značně silné a může se šířit až do Eustachovy trubice, spojující nosní dutinu se středním uchem. Zejména u dětí to vede k častým poruchám sluchu. Někteří postižení pak po delším průběhu této formy rýmy trpí nosními polypy a záněty vedlejších nosních dutin.

Příčiny

Některé formy chronické rýmy jsou bohužel způsobeny i medikamentózně, chronickým podáváním nosních kapek s chemickými látkami, které jsou sice účinné krátkodobě v průběhu několika dní, ale při dlouhodobém podávání ničí nosní sliznici, mohou se navíc předávkovat u dětí i těhotných. U celoroční rýmy je proto třeba zvolit jinou cestu.

Praktická rada

Při rýmě nepijte mléko! Otupuje smyslová čidla v ústech a žaludku. Potlačuje tvorbu a průtok vodnatých sekretů a zahlenění dýchacích cest tak prodlužuje. Při únavě a vyčerpání, které provází onemocnění dýchacího systému, se osvědčil koenzym Q 10 – 30 mg ve formě kapslí (tzv. biovitalita). V domácí lékárničce by neměl chybět allergodil.

Prevence

Je třeba zvláště dbát o denní hygienu ústní dutiny nejen u dospělých, ale především u dětí. K tomu je vhodný roztok superčisté mořské vody, s upravenou koncentrací obsahu solí, shodnou s tkáněmi lidského těla. Takže nosní kapky, například mikrosprej s upravenou mořskou vodou, nedráždí sliznice a jsou naprosto bezpečné i pro celoroční, denní hygienu nosu.

Od nepaměti bylo známo blahodárné působení mořského vzduchu a vody na dýchací cesty. Nová moderní metoda prevence celoroční rýmy vychází z těchto prastarých poznatků o přirozené ochraně sliznice dýchacího ústrojí.

Víte, že...

… při léčbě rýmy se doporučuje hodně pít, a to převážně teplé nápoje, a také smrkat? Říká se, že léčená rýma trvá sedm dní a neléčená týden. Při léčbě se snažte dostat do těla více vitaminu C. Nebudeteli pít dostatek tekutin, nebudete brát vitamin C nebo nebudete smrkat nosní hlen, můžete dostat zánět středního ucha.

Jak lze léčit rýmu jednou provždy...

Chronická celoroční rýma se často léčí nosními kapkami (není dobré je užívat déle než pět dní, pak by se měly vysadit), ale také spreji a kortikoidy, což také není zrovna příznivé. Lepším řešením je laserová mukotomie.

Jde o zákrok, při kterém je laserem odstraněna část nosní sliznice a nosní průduchy jsou uvolněny. Operace se provádí v lokální anestezii, někdy je možné pocítit pár desítek vteřin nepříjemné pálení. Dá se to však vydržet a výsledek stojí za to.

Přečtěte si
kvetusebil...@...
16. 9. 2019 • 23:34

Za mě nejlíp účinkuje Nasivin Sensitive. Mají i pro miminka a větší děti. Spolehlivě zabírá hlavně v kombinaci s mořskou vodou.

eva.trlikova
19. 11. 2015 • 11:16

Já jsem jednu dobu používala chemické kapičky a skoro jsem si zavařila na závislost...tak jsem raději sáhla po spreji s mořskou vodou - dá se užívat dlouhodobě a hodně mi to pomohlo dát sliznice do pořádku I preventivně teď používám Quixx a pro syna Quixx baby a držíme se bez rýmiček a virů

sambiliong
9. 9. 2015 • 17:16

Já mám na rýmu vyzkoušenou slanou vodu, resp. mořskou vodu. Proplachuji si tím nos prakticky celoročně a fakt to pomáhá. Teď jsme pořídili kapky s mořskou vodou i pro mimčo, dají se sehnat už takové, co se dají užívat od narození (Quixx Baby), jiné jsou myslím až od nějakého věku, ale tyhle se dají dávat hned.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.