Jak vyzrát na nevolnost: Aby cestování nebylo trápení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Jak vyzrát na nevolnost: Aby cestování nebylo trápení!

Nevolnost na cestách zažil asi každý.
Nevolnost na cestách zažil asi každý. (Profimedia.cz)

Chystáte se na dovolenou, ale místo toho, abyste se těšili, máte strach, jak zvládnete dlouhou cestu autem, autobusem nebo letadlem? Ano, pro mnohé z nás, děti i dospělé, je cestování doslova utrpením.

Co všechno nám v dopravních prostředcích hrozí? A jak se toho vyvarovat? Na to jsme se zeptali předního internisty MUDr. Bohumila Ždichynce...

Proč je nám zle v autě či autobuse?

I když nejčastějším projevem cestovní nevolnosti neboli kinetózy je žaludeční nevolnost a zvracení, jádro problému sídlí v mozku. Ten totiž dostává v průběhu cesty dva protichůdné signály – oči při jízdě vidí, že se hýbáte, ale tělo je vlastně v klidu.

Kinetóza  může mít i nervovou formu, která se projevuje závratí, bolestmi hlavy, pocitem slabosti. Tu pravděpodobně vyvolává obava z cesty, přesunu do jiného, neznámého prostředí.

Co nám hrozí v letadle?

Každý zažil nepříjemný tlak v uších při vzlétnutí a přistávání. Při stoupání klesá okolní atmosférický tlak, a v uchu proto vzniká přetlak. Aby došlo k jeho vyrovnání, musí se otevřít tzv. Eustachova trubice, která spojuje střední ucho s nosohltanem.

Pomůže třeba polykáním naprázdno. Při přistávání či sestupu letadla do menší výšky vzniká pravý opak. Okolní atmosférický tlak stoupá, v uchu je podtlak, proto bychom měli do středního ucha vzduch vhánět. Nos ucpeme prsty a foukáme proti odporu, tím přetlak vytvoříme.

Jedete s dětmi? Zpívejte si a hrajte!

Cestovními nevolnostmi často trpí děti. Vhodnou prevencí je i to, že rozptýlíme jejich pozornost, aby neměly na nepříjemné pocity čas. Výbornou pomůckou je například zpěv, díky němuž dítě musí pravidelně dýchat. Stejnou službu ale udělají i tzv. automobilové hry – Slovní fotbal, Hádej, kdo jsem a podobně.

Internista MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc. doporučuje: 7 rad pro pohodovou cestu!

Před cestou nikdy nejezte těžká jídla. Volte lehce stravitelné pokrmy a menší porce.

Rozhodně před cestou nebo během cesty nekonzumujte alkoholické nápoje. Z tekutin je nejvhodnější neperlivá nebo jemně perlivá minerálka s vyšším podílem hořčíku, který působí protikřečově. Možný je také přírodní čaj, například zelený nebo rakytníkový.

Samozřejmě před cestou užijte léky proti kinetóze.

Po cestě se pak snažte zafixovat pohled na vzdálený nepohyblivý předmět a zvyšte proud vzduchu na obličej.

Při nervové formě kinetózy pomáhají také cucavé tabetky Dakarky, které zvýší krevní tlak. Jsou lepší než káva, která organismus odvodňuje.

Pokud cestujete letadlem, před letem si pročistěte nos nosním sprejem nebo kapkami.

Za letu je dobré žvýkat nebo cucat bonbony.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.