Umění Latte art: Když se káva usměje... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Umění Latte art: Když se káva usměje...

Taková díla zvládne jen zkušený barista.
Taková díla zvládne jen zkušený barista. (Aha! – P. Novotný, Š. Havrlíková, ara)

Už jste někdy v kavárně dostali voňavou kávu ozdobenou srdíčkem nebo medvídkem z mléčně pěny? Pak vězte, že právě takhle vypadá zdobení kávy nazvané Latte art.

Zakladatelé tohoto umění v Česku Roberto Trevisan a Štěpánka Havrlíková z pražské Školy kávy deníku Aha! předvedli, jak si na kávu můžete malovat sami doma.

Latte art je způsob přípravy capuccina, případně jiného nápoje z espressa a mléčné pěny, kdy se vytváří různé obrazce.  „První je tvorba obrázku tím, jakým způsobem naléváme mléko do espressa. Jemnými pohyby vytvoříme požadovaný ornament,“ popsala Havrlíková.

„Druhým způsobem je kreslení obrázku přímo na bílou pěnu cappuccina,“ vysvětlila baristka. Tento způsob je mnohem snadnější a vyřádit se na něm může každý.

A co je základem, aby vám šlo dílo pěkně od ruky? „Je potřeba mít dobře našlehanou hustou mléčnou pěnu. Mléko by určitě mělo být plnotučné. Mléčnou pěnu je také dobré před litím vyhladit točivým pohybem konvičky,“ dodala.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.