Jaké jsou majetkové poměry Alžběty II.? Jaké vlastní nemovitosti? Kam jezdí na dovolenou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jaké jsou majetkové poměry Alžběty II.? Jaké vlastní nemovitosti? Kam jezdí na dovolenou?

Kdepak chalupa u lesa, Její Výsost tráví dovolenou trochu jinak...
Kdepak chalupa u lesa, Její Výsost tráví dovolenou trochu jinak... (Profimedia.cz, ara)

Kromě toho, že je královnou nejslavnější a nejtradičnější monarchie na světě, vlastní samozřejmě i obrovský majetek. Alžběta II. se vůbec nemá špatně, její pohádkové nemovitosti jí kdekdo závidí. Paláce, hrady a zámky, tají se z toho dech.

Avšak považte; nikdy nebydlela v pěkné útulné vilce, pořád jen komnaty a vysoké stropy. Místo aby jela na horskou chalupu, nebo k řece do chatičky, tak na víkend zase jen do zámku…

Třicet pokojů, deset ložnic, jídelna vleká jak tělocvična, může tohle nabídnout nějakou atmosféru? No a k čemu to je, když 60 let neví, co je to soukromí, když je veřejným majetkem, institucí svých poddaných. Měnili byste Buckingham za 3+1 na sídlišti?

Majetkové poměry královny Alžběty II.

Roční dotace od státu: 1,14 miliardy Kč

Přímý osobní majetek: 10 miliard Kč

Nepřímý majetek (královský): 530 bilionů korun (neboli 530 000 miliard, v Británii a dalších 31 zemích)

Půda: 2,67 miliardy hektarů (šestina zemské pevniny)

Buckinghamský palác: 100 miliard Kč

Reality v Británii: 200 miliard Kč (13 sídel)

Soukromé sbírky: 2,2 miliardy Kč (klenoty, obrazy, poštovní známky, koně)

Celková hodnota majetku: 531 bilionů korun

Buckinghamský palác, Londýn, Anglie

Původně dům vévody z Buckinghamu zakoupila královská rodina v roce 1761. Oficiálním sídlem panovníků se stal po nástupu královny Viktorie v roce 1837. Za války byl poškozen německou bombou. Dnešní cena paláce i pozemků je odhadována na 100 miliard korun.

Balmoral, Aberdeenshire, Skotsko

Oblíbené útočiště celé královské rodiny. Sídlo koupila královna Viktorie v roce 1852. Původní budovy nechala zbourat a vystavěla zde zcela novou stavbu, která připomíná středověký hrad. Viktorie zde údajně prožila románek se sluhou Johnem Brownem. V roce 1987 se Balmoral objevil na skotské stolibrové bankovce.

Sandringham, Norfolk, Anglie

Venkovské sídlo s 8000 hektary půdy. Královský majetek od roku 1862, ale dům dnes vypadá zcela jinak, protože musel být přestavěn po požáru v roce 1891. Odtud se před 60 lety rozletěla zpráva, že je Alžběta královnou, neboť právě zde skonal ve spánku její otec Jiří VI.

Windsor, Berkshire, Anglie

Původně starobylý středověký hrad si dodnes zachovává kouzlo starých příběhů, ve kterých vystupovali Robin Hood nebo král Artuš. Alžběta zde s oblibou tráví víkendy. I proto prošel Windsor mnoha rekonstrukcemi. Tu největší si vynutil požár v roce 1992. Obnova sídla trvala pět let a stála 1,5 miliardy korun.

Tower, Londýn, Anglie

Je tomu už 934 let, co v Londýně vyrostla Bílá věž (White Tower), která dala jméno celé budoucí stavbě. Někdy kolem roku 1100 se z Toweru stalo královské vězení. Byl zde zavražděn král Jindřich VI. (1471) i mladý král Eduard V. (1483). Skončil zde i život popravené Anny Boleynové, nešťastné manželky Jindřicha VIII (1536). Za války zde byl vězněn Hitlerův pomatený zástupce Rudolf Hess, který letěl v roce 1941do Británie jednat o míru. Dnes už Tower vězením dávno není a jsou v něm uloženy královské korunovační klenoty.

Země, kde vládne

Antigua a Barbuda, Austrálie, Bahamy, Barbados, Belize, Grenada, Jamajka, Kanada, Nový Zéland, Papua Nová Guinea, Sv. Kitts a Nevis, Sv. Lucie, Sv. Vincent a Grenadiny, Šalamounovy ostrovy, Tuvalu, Velká Británie.

Země, kde také vládla

Ceylon, Fidži, Gambie, Ghana, Guyana, Keňa, Malawi, Malta, Mauricius, Nigérie, Pákistán, Sierra Leone, JAR. Tanganika. Trinidad a Tobago, Uganda.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.