Velký rádce pro nezaměstnané: Jakou podporu budete brát? Kdy na ni nemáte nárok? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velký rádce pro nezaměstnané: Jakou podporu budete brát? Kdy na ni nemáte nárok?

Pokud neznáte nová pravidla pro získání podpory, mohou vás na úřadu práce nemile překvapit.
Pokud neznáte nová pravidla pro získání podpory, mohou vás na úřadu práce nemile překvapit. (Profimedia.cz)

Na úřadech práce evidují 6,5 procenta nezaměstnaných, to je zhruba 337 900 lidí. A další budou přibývat, řada podniků totiž nevylučuje propouštění.

S lednovými reformními zákony přišel i zákon o zaměstnanosti a nový zákoník práce, který překopal pravidla ve vyplácení podpory. Hodně se o něm mluvilo, stále je ale zjevné, že mnohé novinky lidem unikly.

Deník Aha! pro vás připravil souhrnný přehled základních informací a několik praktických rad, které by se vám mohly hodit před první cestou na úřad práce. Tady je navíc velký přehled toho, jakou podporu budete brát, pokud vás z práce vyhodí, či odejdete na dohodu.

Kdy podporu nedostanete?

V níže uvedených případech nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti, dostanete pouze životní minimum (3410 Kč) a případně i další dávky. Vše řeší úřady práce.

● Pokud jste v posledních dvou letech odpracovali méně než dvanáct měsíců (dosud platilo, že bylo potřeba doložit dvanáct odpracovaných měsíců v třech letech).

● Pokud nastoupíte na pracovní místo zprostředkované úřadem práce a do půl roku dáte výpověď, nebo ukončíte pracovní poměr dohodou, budete se moci zaevidovat až po uplynutí 6 měsíců ode dne vzniku tohoto zaměstnání.

● Pokud vás propustí kvůli hrubému porušení pracovní kázně.

● Dávka v nezaměstnanosti se nebude vyplácet souběžně s odstupným, které vám dá zaměstnavatel v případě výpovědi z jeho strany. Teprve po jeho vyčerpání získáte nárok na podporu.

Odchod na dohodu, méně peněz!

Tomu, kdo sám podá výpověď nebo ukončí pracovní poměr dohodou bez závažného důvodu, je nově krácena podpora. Místo 60 procent z dosavadního platu dostane pouze 45 procent. Jsou ale důvody, na které by měl úřad slyšet, a ponechat vám nárok na plnou podporu. Při žádosti o ni uveďte například…

● Kvůli zdravotním problémům nemůžu dělat svou práci.

● Zaměstnavatel mi neumožnil upravit čas, abych zvládala vodit nebo vyzvedávat dítě ze školky nebo školy.

● Starám se o příbuzného, který je závislý na mé péči.

● Stěhuji se do jiného města a dojíždění by zabralo přespříliš času.

Veřejnou službu neodmítejte!

Aby nezaměstnanost nebyla jen několikaměsíční »flákárna«, budou více využívány veřejné služby. Člověku, vedenému v evidenci déle než dva měsíce vcelku, je můžou v rozsahu až dvacet hodin týdně přidělit.

Jestliže je odmítnete bez vážného důvodu, budete z evidence uchazečů o zaměstnání vyřazeni na šest měsíců. To znamená šest měsíců na životním minimu a pár stovkách korun navíc z dalších dávek.

Nepracujte »načerno«!

Přísnější sankce nyní hrozí těm, kdo jsou evidováni na úřadu práce a přitom dělají »melouchy«. Pokud jste tedy momentálně nezaměstnaní, neriskujte, mohlo by se vám to šeredně nevyplatit. Když vás načapají při nelegální práci, můžete vyfasovat pokutu až 100 tisíc korun!

Abyste neměli čas chodit do práce »načerno«, vymyslelo ministerstvo projekt nazvaný Docházka nezaměstnaných – DONEZ. Vybraní uchazeči o zaměstnání mají povinnost dostavit se na určené kontaktní místo Czech POINT na České poště, a to asi dvakrát týdně v náhodném čase.

Aha! testovalo? Na infolince jsme pohořeli!

Chcete vědět něco o nezaměstnanosti? Pak se podívejte na internet, nebo ještě lépe, hledejte servisní informace v našem deníku. Ministerstvo práce sice zveřejnilo linku, na níž byste se měli dozvědět, co potřebujete. Jenže po její vytočení můžete získat dojem, že toho o problému možná víte víc než údajně proškolená pracovnice.

Řeč je o Kontaktním centru služeb zaměstnanosti, jehož číslo 844 844 803 jsme vytočili. Zeptali jsme se, v jakém případě nemáme nárok na podporu.

„Jen pokud dostanete výpověď z důvodu hrubého porušení pracovní kázně,“ odpověděl nám ženský hlas. Věděli jsme, že to není jediný důvod.Telefonát jsme proto asi po dvaceti minutách zopakovali. Tentokrát nám pracovnice skutečně po půl minutě upřesňování otázky odpověděla.

Mělo to jen malý háček. Odpověď („výpověď za hrubé porušení kázně a nedostatečný počet odpracovaných měsíců“) jsme řekli sami a ona nám ji v podstatě jen zopakovala.

Přečtěte si
mnpv
4. 2. 2012 • 19:26

Nevím s čím se dá dnes vekslovat,ale asi bude nutné se stěhovat za prací, jako jinde v Evropě.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.