Pekelné mrazy pokračují! Lidé si zkracují cestu po ledě silném jen 8 cm! Hloupý risk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pekelné mrazy pokračují! Lidé si zkracují cestu po ledě silném jen 8 cm! Hloupý risk!

Chůzí či bruslením na Brněnské přehradě lidé riskují život.
Chůzí či bruslením na Brněnské přehradě lidé riskují život. (pro Aha! – Petr Podroužek)

Mámy s dětmi v kočárku na procházce, bruslaři, ale i ti, kteří si jen chtějí po ledu zkrátit cestu. Vrátí se domů, nebo jde o jejich poslední cestu? Již několik dní padá rtuť teploměru hluboko pod nulu, led na přehradách není vždy dostatečně silný, přesto lidé hloupě riskují!

„Strážníci zaznamenali, že se po zamrzlé Brněnské přehradě pohybovalo několik osob i s dětmi v kočárcích. Vzhledem k nedostatečné síle ledu, který má jen osm centimetrů, hrozilo propadnutí do vody,“ říká mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

Vidina zamrzlé přehrady láká a mnohé neodrazuje ani praskání ledu. „Přece nepůjdu po břehu, takto je to kratší. Ve venkovní vaně jsem zkoušel po ledu skákat a nic,“ přesvědčoval nás jeden z bruslařů.

Včera se však například na rybníku v Jeřišnu na Havlíčkobrodsku propadl led pod mužem (39). Záchranáři ho oživovali desítky minut. „Aby mohli lidé bezpečně bruslit, musí být led alespoň dvacet centimetrů silný, jinak se vystavují nebezpečí,“ varuje Kapitančiková.

Ještě přituhne!

Nejchladněji, –29,2 °C, bylo včera v Adršpachu na Náchodsku a v osadě Jizerka na Liberecku. Extrémní kosu měli i ve Světlé Hoře na Bruntálsku, kde rtuť teploměru klesla k –25 °C. V Jeseníku teploty spadly na –24 °C, v Šumperku k –23 °C. Podle meteorologů bude ještě hůř! Na mnoha místech bychom dnes měli zažít arktický den, teplota nestoupne nad –10 °C!

❆ Dnes: –14 až –6 °C.

❆ Pátek: v noci –15 až –23 °C, v údolích pod –30 °C. Přes den –15 až –9 °C.

❆ Sobota: v noci –15 až –23 °C, v údolích pod –30 °C. Přes den –15 až –9 °C.

❆ Neděle: v noci –13 až –20 °C, v údolích až –30 °C. Přes den –12 až –8 °C.

Na Hromnice o hodinu více

Na Hromnice o hodinu více. Tuto pranostiku určitě znáte. Je pravdivá? Hromnice jsou totiž právě dnes. Meteorologové pokyvují, že ano. Její reálnost můžeme postřehnout všichni – ráno vstáváme za svítání a večer je světlo déle. A i v třeskutých mrazech nás sluníčko už zahřeje.

„Slunce svítí daleko déle než v prosinci. Z meteorologického hlediska naměříme i vyšší teploty, protože má větší sílu – jak se otáčí planeta Země, blížíme se k němu,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Autor:  wer,pie

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.