Nová léčba chrápání: V Evropě zatím jen v Plzni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nová léčba chrápání: V Evropě zatím jen v Plzni!

Problém s chrápáním má každý třetí Čech.
Problém s chrápáním má každý třetí Čech. (Profimedia.cz)

Chrápete tak silně, že zvuky připomínajícími pilu rušíte nejen své nejbližší okolí, ale i sousedy? Budíte se ve spánku, protože nemůžete popadnout dech? V tom případě je nejrozumnější navštívit lékaře, protože chrápání může znamenat vážný zdravotní problém, který je nutný včas léčit.

„Normální je nechrápat,“ říká MUDr. Václav Pavelec z plzeňské kliniky, který v současné době pracuje na novém experimentálním způsobu odstraňování chrápání. Léčba je založena na částečně vstřebatelných implantátech, které se zavedou do patra a do jazyka...

Chrápání nelze podceňovat

„Asi největší předsudek je, že chrápat je normální. Není to pravda. Když se neléčí, může přejít k syndromu spánkové apnoe, neboli spánkové nedostatečnosti. Může se tak jednat o začátek zdravotních problémů, které mohou skončit mrtvicí, infarktem, nebo mikrospánkem za volantem,“ vysvětluje MUDr. Pavelec. Příčiny mohou být různé, stejně jako následná léčba.

„Nejdůležitější je vždy zjistit správné příčiny a podle toho zvolit léčbu. Syndrom spánkové apnoe může být mírný, středně těžký a těžký. Mírný a středně těžký lze léčit operativně nebo pomocí přenosného ventilátoru, u těžkého je nejvhodnější použití ventilátoru,“ pokračuje lékař a dodává, že oba způsoby mají svá pro a proti. Bolestivá období po operaci, nebo omezování kvůli ventilátoru. Proto se mu jako optimální a zatím nejlepší řešení jeví způsob zavedení částečně vstřebatelných implantátů, na kterém v současné době v rámci studie pracuje.

„Zatím jsme operovali několik pacientů v Česku a asi tři v Kanadě (Univerzita Západní Ontario). Nikde jinde než tam a v Plzni se tyto operace zatím nedělají,“ dodává MUDr. Pavelec. Výsledky jsou zatím výborné.

Za hodinu můžete jít domů

Způsob operace pomocí implantátů je následující. „Do patra a do jazyka se silnější jehlou vpíchnou implantáty po dvou párech, ale může jich být i víc. Do měsíce dojde v implantátech ke změnám a samy roztáhnou měkké patro směrem nahoru a jazyk dopředu. Vytvoří tah, který otevře dýchací cesty. Zákrok lze provést v místní anestezii a oproti plastikám patra nebo trhání mandlí je to elegantní a bezbolestná metoda. Za hodinu může jít pacient domů. Navíc je to téměř bez rizik. Nic se tím nezkazí a vždy je možný návrat k nějaké standardní metodě. Pacienti, kteří tuto operaci podstoupili, jsou na tom skvěle a implantáty je v ničem neomezují,“ vysvětluje doktor Pavelec a dodává, že na studii má klinika sponzorské peníze určené na vědu.

Proto jsou operace zatím zdarma. Pro výzkum je však počet pacientů omezený, odhaduje, že do konce roku se tento stav zřejmě uzavře. Pacientům se navíc dostane špičkového servisu, který zahrnuje vyšetření spánku a diskuse s týmem odborníků z USA, včetně sledování jejich zdravotního stavu po operaci. K dispozici je i moderní spánková laboratoř.

Přečtěte si
patrik75
7. 2. 2014 • 11:53

Taky už jsem vyzkoušel spoustu přípravků proti chrápání, ale až právě PSSST! Mi opravdu zabral, já se sice neslyším, ale říkala mi to přítelkyně tak snad nelže

nikoll26
6. 2. 2014 • 09:04

Mám stejný problém jako Denisa88, taky chrápu a na operaci bych nešla a proto jsem se rozhodla vyzkoušet přípravek PSSST! Který tady uvádíte a musím říct, že jsem spokojená, vždy před spaním si ho stříknu do krku, má dobrou pomerančovou chuť, a manžel má od té doby klid a já taky.

denisa88
18. 7. 2012 • 11:00

Je báječné, že se snaží vymyslet nové způsoby jak zastavit chrápání, hlavně pokud to funguje, ale já bych na žádnou operaci za žádnou cenu nešla. Kupuju si v lékárně sprej Pssst! na chrápání a bohatě mi to stačí. Nechrápu a žádné problémy nemám.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.