Letadlo inspirované ptákem: Obletí zeměkouli bez zastávky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Letadlo inspirované ptákem: Obletí zeměkouli bez zastávky!

Na jedno natankování má stroj v pohodě obletět planetu.
Na jedno natankování má stroj v pohodě obletět planetu. (Profimedia.cz, ara)

Zatím se sice jedná pouze o koncept, ale přesto se možná blíží přelom v letectví tak, jak ho dnes známe. Inspirací byla pro designery, stejně jako v poslední době čím dál častěji, jednoduše příroda. Lidé už totiž dávno pochopili, že miliony let trvající vývoj má něco do sebe.

Letadlo podle břehouše

Břehouš rudý je poměrně malý, nenápadný pták, který není ničím zvláštní. Tedy donedávna ještě nebyl. Potom vědci zjistili, že tento ptáček, menší než holub, je schopný bez problémů přeletět z Austrálie na Aljašku, což je asi 12 000 km, a to bez jediného zastavení!

Zní to neuvěřitelně, ale břehouš opravdu nepotřebuje cestou odpočívat. To zaujalo nejenom biology, ale i letecké inženýry, kteří si řekli, že břehouš prostě musí mít dokonalou aerodynamiku, když se cestou vůbec neunaví. Tím udělali první krok k výrobě letadla budoucnosti.

Stratoliner na scénu

Firma Lockheed patří mezi nejprogresivnější výrobce letadel na světě a její designer William Black je opravdový vizionář, což už několikrát v minulosti dokázal. Známý je především svou zálibou v napodobování přírody při stavbě letadel.

Tentokrát se »zamiloval« do břehouše rudého a výsledkem tohoto spojení je koncept letadla pod názvem Lockheed Stratoliner. Pohon by měl zajišťovat vodík, letadlo má létat zcela bez emisí, takže bude nulovou zátěží pro životní prostředí. Design je, jak již bylo řečeno, vytvořen podle břehouše, takže aerodynamika by měla být dokonalá.

Celá vize směřuje k letadlu schopnému vystoupat až do stratosféry a výrazně tím zjednodušit dlouhé lety na druhou stranu světa. Zatím není vůbec jisté, zda se Stratoliner bude někdy vyrábět, každopádně se jedná o jeden z nejodvážnějších leteckých projektů za poslední roky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.