Poslanci si na nás uchystali změny: Tohle všechno je od října jinak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Poslanci si na nás uchystali změny: Tohle všechno je od října jinak!

Je tu nová past na naše peníze. Ode dneška zdražuje celá řada věcí.
Je tu nová past na naše peníze. Ode dneška zdražuje celá řada věcí. (Profimedia.cz)

Druhý podzimní měsíc s sebou přináší spoustu novinek – některé jsou příjemné, jiné zase ukrajují z rodinných rozpočtů. Připravili jsme přehled nejdůležitějších změn!

Dražší balíky

Ode dneška zaplatíme za doručení maximálně dvoukilogramového balíku u České pošty místo současných 43 korun 52 korun. Balíky do pěti kilogramů pak zdraží z 50 korun na 59 korun. Doporučený balík do půl kila bude stát 59 korun místo současných 49 korun.

Dražší SIPO

Dosud pošta nevyžadovala poplatek za bezhotovostní platby SIPO. Počínaje dneškem za každou poukázku, kterou nám doručí do schránky, zaplatíme pětikorunu. Ti z nás, kteří nechtějí platit, si mohou poukázky nechat zasílat elektronicky. Služba je bezplatná.

Změní se důchody

Těm, kteří berou více, se důchody oproti stávající situaci o něco zvýší – ti s vysokými příjmy, kteří odejdou do důchodu od 30. září a později, dostanou o pár stovek až tisíc víc, než by dostali dříve. Téměř všichni ostatní, kteří ale nyní odejdou do důchodu, budou brát méně než dřívější důchodci, a to až o stovky korun měsíčně.

Vzroste důchodový věk

Ode dneška se důchodový věk všech mužů bude zvyšovat o dva měsíce ročně, u žen narozených po roce 1956 o 4 měsíce ročně. V roce 2041 se tak důchodové věky žen i mužů sjednotí, u žen nebude zohledněn ani počet dětí. Hranice růstu důchodového věku stanovena není. Třeba dnešní třicátníci půjdou do důchodu v 67 letech, náctiletí až v sedmdesáti letech…

Dražší plyn

Zdražení plynu postihne jen Pražáky. Pražská plynárenská totiž hodlá zdražit o téměř pět procent. Domácnosti, které plyn používají k vaření, topení i ohřevu vody, proto utratí ročně zhruba tisícovku navíc. Ostatní dodavatelé plynu už zdražili v létě.

Bezkontaktní platby

V některých obchodech nyní můžeme zaplatit kartou rychleji a pohotověji než dříve, bez PIN či podpisu. Stačí si u banky zařídit speciální bezkontaktní kartu. Zavádí to Interspar a supermarkety Spar, v průběhu měsíce se k nim přidá třeba bauMax anebo Kaufland, od dalšího roku i ostatní řetězce.

Levnější cesta vlakem

Na dráhy vstoupil soukromý dopravce RegioJet, který je výrazně levnější než České dráhy. Ty kvůli konkurenčnímu boji od 3. října také zlevní a srovnají tak ceny s RegioJetem. Je to akční nabídka, zatím nebylo oznámeno, kdy končí.

Hlášení na poštách

Aby se zamezilo práci načerno, budou se muset od pondělí někteří nezaměstnaní hlásit na poštách v termínech, které jim budou oznámeny jen tři dny dopředu v době standardní pracovní doby. Lidé tak nebudou moci splnit dohodu s firmou, pro niž pracují nelegálně. Nedodržení tohoto opatření může nezaměstnaného připravit o dávky.

Dluhopisy pro domácnosti

Od pondělí až do začátku listopadu si můžeme koupit dluhopisy pro domácnosti, které pak vydá ministerstvo financí. Dluhopisy budou dohromady za deset miliard korun a budeme si je moci zakoupit v ČSOB, České spořitelně a Komerční bance. Minimální objednávka je za tisíc korun, průměrně vynesou dluhopisy mezi dvěma a třemi procenty.

Přečtěte si
bobina
1. 10. 2011 • 16:08

správný je bič na nemakačenky,balíky neposíláme každý den,plyn se zdražuje každý rok a Sipo není nutné k životu.No a na nákup nějakých cenných papírů se můžu vykašlat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.