Policie: To ON Aničku znásilnil a pak zabil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Policie: To ON Aničku znásilnil a pak zabil!

Pohřební vůz, který odpoledne přijel do pražské Troje pro ostatky.
Pohřební vůz, který odpoledne přijel do pražské Troje pro ostatky. (Aha! Petr Novotný)

Když si pro Otakara Tomka (41) ve středu přijeli policisté, zadrželi ho kvůli majetkové trestné činnosti. Vykradl totiž v pražské Troji dům.

Už tehdy musel vědět, že ve skutečnosti jde o něco jiného. Jakmile policisté dostali výsledky pitvy zavražděné Aničky, měli definitivně jasno – a Tomka obvinili ze znásilnění a vraždy...

Pitva prokázala, že Anička (†9) zemřela násilnou smrtí. Podle informací deníku Aha! bylo tělo i přes několikaměsíční dobu pod zemí relativně zachovalé. Lékaři provedli stěr z pohlavních orgánů a zjistili sexuální zneužití. Znají už i příčinu smrti.

Tomek s policií nespolupracuje, odmítá také výpověď na detektoru lži. A ví proč. Když totiž podstoupil vyšetření krátce po zmizení Aničky, přístroj dokázal, že lže, když tvrdil, že dívku nesledoval. „Obviněný muž bohužel využil práva nevypovídat, což vyšetřování komplikuje,“  uvedla včera policejní mluvčí Andrea Zoulová.

O vazbě bude rozhodovat stejný soudce, který Tomka již dříve pro nedostatek důkazů propustil. Tentokráte však policisté nechtějí nechat nic náhodě a důkazy pro státního zástupce shromažďují extrémně pečlivě. Kromě vraždy, znásilnění a krádeže Tomka viní ještě z dalších sedmnácti případů majetkové trestně činnosti.

Proč Tomek neutekl?

Říkáte si, že Tomek musel tušit, že jednou sklapne past. A divíte se, že neutekl do zahraničí? Když ho loni soudce propustil z vazby, policisté ho stále měli v hledáčku. Tomek o detektivech věděl a podle zdrojů Aha! se je snažil setřást třeba tím, že nečekaně přestupoval mezi tramvajemi či postával uprostřed pole a pak začal nečekaně utíkat. Poté, co byl propuštěn z vazby, výrazně mu stouplo sebevědomí. Navíc věděl, že když se nebude zdržovat v místě trvalého bydliště, policisté ho okamžitě »seberou« a půjde do vazby kvůli útěku. Proto neutekl...

Psycholožka Janina Krocková: Pachatel vraždu mohl plánovat

Psycholožka Janina Krocková se zamyslela nad možným motivem obviněného Oty Tomka a jeho chováním v době, kdy po Aničce policisté pátrali. Mohly se u něj až v jeho 41 letech projevit pedofilní sklony?

Co podle vás pachatel během těch pěti měsíců pátrání po Aničce prožíval?
„Jedině obavu, aby ho nedopadli. Je to zřejmě sociopat, který neprožívá city vůči druhým, ale jen vůči sobě.

Jaký by mohl mít motiv muž, který se až do 41 let neprojevil jako deviant?
„Lidé s vysokým IQ dokáží tyto sklony skrývat. Mohla ho vzrušit např. dcera a on to vědomě přesměroval na jinou přibližně stejně starou dívku. Čin mohl delší dobu připravovat, včetně hrobu.“ (Ota T. před zmizením Aničky dům jejích rodičů sledoval dalekohledem, pozn. red.)

Není tedy možné, že šlo o náhlé hnutí mysli?
„Ani to vyloučit nelze. Pachatel si mohl u té cesty »dělat dobře«, ona šla kolem, a tak ji použil jako náhradní sexuální objekt. Je řada pachatelů, kteří nejsou pedofilové, a přesto napadnou dítě. To je snadno přemožitelné.

Ota Tomek, obviněný ze znásilnění a vraždy dívenky, vinu odmítá a také nechce vypovídat. Proč?
„Jeho sebedůvěra je posílena tím, že po prvním zatčení unikl vazbě. Jinak, pokud je vinen, by se přiznal a vzdal by to. Možná sází na to, že biologický materiál bude starý.“

842703:gallery:true:true

Otázky, na které policie nechce odpovědět

Policie nechce zveřejnit důležité poznatky, aby neohrozila vyšetřování. Jaké jsou tedy klíčové otázky případu?

*Jak Anička zemřela?
Pitva odhalila příčinu smrti, policie ji však přísně tají. Doufá, že se podezřelý sám podřekne při výslechu.

*Jak vrah přenesl tělo téměř dva kilometry?
Mezi místem, kde se Anička rozloučila s kamarádkami, a jejím hrobem, jsou 2 km. Přenesl vrah tělo v pytli, nebo dívku lstí přesvědčil, aby s ním šla sama? Policii se již dříve přihlásil svědek, který nedaleko místa nálezu těla viděl muže a dítě.

*Proč zůstal batůžek na místě?
Zatímco Anička našla hrob dva kilometry od cesty a trvalo měsíce, než ji policisté vypátrali, její batůžek a láhev na pití objevili hned v den zmizení. Batůžek i láhev byly zabaleny ve fólii a ukryty pod deskou. Tomek  přiznal, že batůžek našel a ukryl. Na batůžku se našla jeho DNA, na fólii zase otisky prstů.

Přečtěte si
modra-liska
20. 3. 2011 • 17:31

Tak co, opportunity, oni už mají v lochu internet?

dzery
19. 3. 2011 • 07:43

Tak brzo a nalitej?

hrneczuhrinevsi
18. 3. 2011 • 16:48

ahojky, kde se tu bereš ve škváru?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.