Okruh Prahy se otevírá! Velký manuál pro pražské i mimopražské řidiče – kudy teď jet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Okruh Prahy se otevírá! Velký manuál pro pražské i mimopražské řidiče – kudy teď jet!

 (Aha! – Alexandr Malachovský, Dan Černovský, ŘSD, ČTK, ara)

Na dnešní den netrpělivě čekaly desítky tisíc řidičů pěknou řádku let. Dvacet minut po deváté hodině otevře prezident Václav Klaus jihozápadní část pražského okruhu, který umožní objet pravidelné kolony v Praze a propojí dálnice D1 a D5. Bojíte se, že se na nové silnici nevyznáte? Deník Aha! vám přináší plán tras, kterými řidiči nejčastěji pojedou.

Příprava okruhu trvala sedmnáct let. Za 23 kilometrů plných tunelů a mostů jsme všichni zaplatili neuvěřitelných 18,3 miliardy korun. Ale konečně je to tady! Už dnes se uleví Pražanům i těm, kteří hlavním městem jen projíždějí.

Řidiči očekávají od nového propojení brněnské dálnice D1, plzeňské dálnice D5, strakonické rychlostní silnice R4, karlovarské R6 a chomutovské R7 zásadní zlepšení dopravní situace v Praze a okolí. Nová dálnice by měla převzít až 70 tisíc vozidel denně, na Jižní spojce jich nyní jezdí zhruba 100 tisíc denně.

Jako na první tuzemské dálnici zde bude fungovat tzv. liniové řízení dopravy. Hlavní součástí systému je hustá síť proměnných příkazových značek pro každý jízdní pruh. Systém má automaticky přenášet do provozu aktuální dopravní informace a regulovat plynulost dopravy.

Otázkou ale zůstává, kdy bude dokončen celý velký pražský okruh, jehož plánovaná délka je 83 kilometrů. Hotovo je i s nejnovější částí pouze 40 kilometrů.

Kliknutím zvětšete

Nejčastější otázky čtenářů Aha!

Jak změní okruh provoz?

Na Jižní spojku nebudou moci kamiony nad 12 tun. Ty pojedou pouze po nové části okruhu, uleví se třeba Barrandovskému mostu. Denně by mělo z širšího centra Prahy zmizet i 70 tisíc osobních aut, ulevit by to mělo i věčně ucpané magistrále.

Jak rychle se pojede?

Nejvyšší povolená rychlost bude 130 km/h. Pokud dojde k nehodě či kolonám, bude automaticky snížena. V tunelech se pojede 80 km/h a na Lahovickém mostě 100 km/h. Nutná je dálniční známka.

Komu nový úsek přitíží?

Zhorší se situace na Spořilově. Kamiony, které jedou od Plzně na Hradec Králové, nově u Modletic najedou na D1 a budou se vracet na Prahu. Z dálnice sjedou na Spořilovskou, poté se napojí na Jižní spojku. Naopak si oddechnou obyvatelé Krče, Braníka, Michle a Barrandova.

První oběť okruhu: Návštěvnici slavnostního otevření (†64) srazilo auto!

Tisíce lidí se v sobotu těšily na prohlídku okruhu, který se chystal k otevření. Jenže den otevřených dveří se změnil v tragédii i obrovskou ostudu. Poblíž nové dálnice zabilo auto ženu (†64), která se šla na akci podívat. Srazila ji octavia asistenční nehodové služby, žena vážným zraněním na místě podlehla.

A z původního programu neviděli lidé téměř nic... Podle návštěvníků se totiž na mnoha úsecích ještě pracovalo, a tak se program akce na poslední chvíli změnil. Místo mostní estakády nebo Sliveneckého tunelu tak lidé viděli jen kus betonové dálnice.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.