SPROSŤÁRNA - POZOR! Politici mají nový plán, jak naloží se svými výplatami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

SPROSŤÁRNA - POZOR! Politici mají nový plán, jak naloží se svými výplatami

Ministr Bursík a za ním... Jen prázdné lavice!
Ministr Bursík a za ním... Jen prázdné lavice! (: Aha!)

PRAHA – Revoluci v platech politiků chystá šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Připravuje návrh, který by výrazně zvýšil základní platy poslanců a senátorů. Novinkou je, že by z nich vypadly náhrady. A není první, kdo s tím přišel. Senátor Jaroslav Kubera (ODS) už před půlrokem navrhl, aby se politikům na výplatní pásce objevovala suma 275 tisíc Kč!

Nechodí do práce
V zaměstnání si čtou až 275 000 měsíčně

Základní plat poslance je 61 400 Kč hrubého + desetitisíce korun v náhradách. Co by s platem udělal Vlček? „Veškeré příspěvky, ať už je to na kancelář či na telefon, bychom odbourali. Tato administrativa zaměstnává několik lidí, ušetřili bychom tím pracovníky. Poslanci by dostávali jednu částku,“ říká Vlček. Přesnou výši navrhne i podle průzkumu poslaneckých platů v okolních zemích a po dohodě s poslaneckými kluby.

Teď je základní plat zákonodárce trojnásobkem průměrného platu. I když je tedy jeho výše 61 400 Kč, na výplatní pásce je díky náhradám mnohem více. Třeba poslanci Danielu Petruškovi (ODS), který Aha! ukázal výplatnici, chodí měsíčně na účet 87 876 korun. Jeho hrubý plat je tak vlastně kolem 140 000 korun. A to je jen předsedou podvýboru.

I když Vlček zatím nechce říci, kolik by měl plat činit, mohlo by to být 200 000 korun, tedy téměř desetinásobek průměrné mzdy! O ještě vyšší částce mluvil před časem senátor Jaroslav Kubera (ODS). Podle něj už teď zákonodárci berou s náhradami nezdaněných 220 tisíc korun, a proto navrhl plat ve výši 275 tisíc korun! „Vlček můj nápad okopíroval. Jen se bojí říct konkrétní částku platu bez náhrad,“ řekl Aha! senátor. Byl tehdy terčem kritiky, přesto uvažuje, že se k návrhu ve vlastní, nikoliv Vlčkově podobě, vrátí.

Vlček navíc chce, aby výši platu určovala i vzdálenost bydliště od parlamentu. „Plat by byl rozdělen do pásem s tím, jak daleko poslanec dojíždí do Prahy. To by se podle mého mělo zohlednit,“ vysvětlil šéf Sněmovny. Návrh má být hotový do konce roku.

Kliknutím zvětšete

Co ještě dostávají k platu?

● Nezdanitelné náhrady na reprezentaci a stravu: 9100 Kč
● Nezdanitelné náhrady na dopravu: 22 800 až 34 200 Kč
● Nemocenská v plné výši
● Zvýšené diety na zahraniční cesty: 2,5násobek běžných diet
● MHD, jízdné a letenky do místa bydliště: na rozdíl od nás lidí zdarma
● Proplácení letenek na jednání parlamentu a při služebních cestách
● Úhrada hotelů s ubytováním jak doma, tak v zahraničí
● Ubytování v bytech parlamentu nebo úhrada nájmu: do 17 000 Kč
● Proplácení účtů za odborné a administrativní práce: do 14 300 Kč
● Plat asistenta: 35 000 korun
● Kancelář ve volebním obvodu včetně zařízení a služeb: do 33 200 Kč
● Plně vybavená kancelář v Praze v sídle komory
● Telefon a internet: do 7000 Kč
● Kancelářské potřeby: do 2200 Kč
● Ceny v poslaneckých restauracích: např. káva, džus, polévka za 8 Kč
● Výhodné rekreace – v luxusním poslaneckém hotelu v Lipnici nad Sázavou zaplatí poslanec 43 Kč za noc (s plnou penzí 170 Kč). V lyžařském středisku v Harrachově zaplatí 60 Kč za noc.

Jaké změny chystá Vlček?

  • Vyšší hrubý plat politika
  • Výše mzdy podle vzdálenosti bydliště od parlamentu
  • Žádné náhrady a příspěvky (příspěvky na dopravu, pronájem kanceláře, náklady na reprezentaci, telefon, cestovné, diety a náklady na bydlení)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.