Tajemné kruhy v obilí u Bohdánkova na Liberecku: Nyní zvědavce odhání policie... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tajemné kruhy v obilí u Bohdánkova na Liberecku: Nyní zvědavce odhání policie...

10. července 2018 Tento obrazec se v poli objevil a od té doby se na místo sjíždějí lidé.
10. července 2018 Tento obrazec se v poli objevil a od té doby se na místo sjíždějí lidé. (Foto Aha! – David Malík)

Opakuje se to téměř každý rok, a to už od 17. století. Uprostřed pole dozrávajícího obilí se objeví záhadné obrazce. Fandové nadpřirozena jásají, skeptici se snaží dokázat, že jde o dílo člověka. Teď všichni míří za kruhy v obilí do Bohdánkova na Liberecku.

Uprostřed pole se tu údajně během noci objevil obrazec o rozměrech zhruba 60 x 40 m, který je tvořen prolínajícími se kruhy. Většina příchozích se domnívá, že jej vytvořil člověk pomocí prken a provazů, někteří si myslí, že jde o dobře promyšlenou reklamu. Jsou ale i tací, kteří v něm vidí zdroj záhadné energie, které přičítají nadpozemský původ.
K těmto teoriím jsou ale skeptičtí i záhadologové. „Má to podobný rukopis jako kruhy v obilí ve Žďárku u Sychrova před pěti lety anebo teď v únoru obrazec ve sněhu na zamrzlé jablonecké přehradě,“ řekl pro iDnes turnovský badatel Petr Drbohlav, podle kterého jde o typický letní fenomén. „Obilí dozrává nebo je zralé, a proto se to nejlépe dělá,“ dodal.

Stále složitější obrazce

S takzvanými čarodějnými kruhy se setkávali lidé už od 17. století. V 70. letech 20. století vznikly organizace, které shromažďují dokumentaci o jednotlivých jevech a možných příčinách jejich vzniku. Ze záznamů vyplývá, že pozorované obrazce jsou stále složitější. Zpočátku byly zaznamenávány především útvary v podobě kruhu nebo elipsy, v pozdější době se objevují kombinace kruhů a čtverců, obdélníků, trojúhelníků a mezikruží.

Teorie se různí

Kruhy v obilí, nazývané též agrosymboly nebo piktogramy, jsou pravidelné geometrické obrazce tvořené polehlými rostlinami na ploše osázené obilím nebo jinou zemědělskou plodinou. Teorie jejich vzniku se různí, podle některých jsou způsobeny neznámými vlivy, podle jiných vznikly mechanicky, a jsou tedy lidským či přírodním výtvorem.

Nejen v obilí

Všechny pozorované agrosymboly jsou tvořeny polehlými plochami zemědělských rostlin, které jsou ohnuty těsně nad zemí, aniž by byly zpřelámány. Nejčastěji se objevují v obilí, jsou však hlášeny a dokumentovány i kruhy vzniklé v kukuřici, vojtěšce, řepce nebo tabáku. V posledních letech jsou pozorovány obrazce i v ledu, sněhu, na písku nebo asfaltu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.