SELFIE IDIOTI: Fotí se s umírajícími, u bouraček… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

SELFIE IDIOTI: Fotí se s umírajícími, u bouraček…

Šílená sestra vraždila?
Šílená sestra vraždila? (Foto Krimi-Plzeň, ara)

Prsty zdvižené ve tvaru »V« neboli vítězství, tak si pořídil selfie muž na nádraží v italském městě Piacenza, kde jen pár chvil předtím na kolejích srazil vlak stařenku (83). Děsivá fotka? Hrozivé je, že nejde o náhodnou hyenu. S podobnými případy mají zkušenosti i čeští záchranáři.

4. říjena 2017
Plzeň
Smínek nad umírající ženou
Záchranáři bojovali o život seniorky (†73), která zkolabovala před obchodním centrem Plaza v centru Plzně. Přihlížející lidé se však chovali jako hyeny. „Měli nemístné vtipy a přihlouplé hlášky, které nemají nic společného s etikou. Drama, které měli v tu chvíli před sebou, si fotili a dokonce si někdo dělal i selfie. Něco podobného jsme nezažili,“ řekl tehdy Martin Brejcha z krajské záchranky. Žena přes veškerou snahu zdravotníků zemřela.


6. května 2018
Zlatá, Praha-východ
Kvůli fotce zablokovali vrtulník záchranářů
Motorkářka havarovala ve vesničce Zlatá u Prahy a zůstala ležet v bezvědomí na silnici. Zdravotníci ji začali oživovat a na místo přiletěl i vrtulník. Když přistál, záchranáři chtěli zraněnou na nosítkách naložit a co nejrychleji transportovat do nemocnice. „Mezi tím z okolních z baráků vyběhli místní a jejich děti, ty naskákali na vrtulník, rodiče je fotili a dělali si společné selfie,“ popisoval Aha! dramatickou situaci jeden z obyvatel Zlaté. „Zdravotníkům se podařilo dav rozehnat, až když na ně zařvali,“ dodal. Jeho slova potvrdila mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová: „Lidé si neuvědomují, že svým počínáním zdržují naši snahu o záchranu života. To, co se stalo ve Zlaté, nebylo bohužel výjimečné.“


Proč se lidé chovají jako bestie?
Psychiatr Jan Cimický:
Vzrušení a potřeba adrenalinu
Co vede člověka, aby si na místě, kde probíhá boj záchranářů o život zraněného, nebo dokonce tam, kde právě někdo zemřel, udělal selfie? „Boj o život, umírání, smrt lidi přitahuje ze dvou důvodů,“ říká psychiatr Jan Cimický a pokračuje: „Za prvé mají potřebu adrenalinu a podobná událost je pro ně velkým vzrušením. Druhým důvodem je, že mají podvědomě radost z toho, že se něco podobného nestalo jim samotným. A to, co vidí, mají potřebu i dokumentovat, k čemuž jim dnešní doba mobilů a internetu náramně nahrává.“ Rozhodně to ale není podle něj fenomén současnosti. „Čumilové jsou tu stovky let. Už ve středověku stály davy lidí na popravy. Moderní technologie pouze dávají nové příležitosti,“ dodal psychiatr.

Výzva čtenářům
Měli jste podobnou zkušenost s lidmi, kterým je vše ukradené? Znáte fotky podobných hlupáků? Napište na: aha@aha.cz

Fotografie plné hrůz z celého světa:

Přítelkyně z márnice
Selfie, které obletělo svět v roce 2014, ukazuje neznámého muže, jenž v Kalifornii unesl z márnice mrtvé tělo své přítelkyně. Tato fotka se naštěstí později ukázala jako hoax, tedy falešná zpráva.

Zátiší s autonehodou
Hodně za hranou i bez mrtvoly! Tento nejmenovaný americký řidič pokoušel osud, když se za jízdy zvěčnil s autonehodou v pozadí.

Šílená sestra vraždila?
Italská zdravotní sestra Daniela Poggiali (42) se fotila s mrtvými pacienty. Kvůli podezřelým úmrtím byla později odsouzená na doživotí za vraždy pacientů. Loni byla zproštěna viny.


Vzpomínka z exkurze
Studentka posledního ročníku střední školy z Alabamy pobouřila internet, když si na školní exkurzi v biologickém oddělení Alabamské univerzity vyfotila selfíčko s tělem sloužícím pro pitvy.

Záchranářka k pohledání
Místo aby je ošetřovala, ukazovala na ně nevhodná gesta! Ruskou záchranářku Tatianu Kulikovu (25) vyhodili z práce poté, co si na své sociální sítě nahrávala fotky pacientů ze sanitky.

Fotografie jako symbol hnusu...
Fotografii nahrál na Facebook italský novinář Giorgi A. Lambri, který ji trefně popsal slovy: „Naprosto jsme ztratili etiku. Barbarství, jaké nečekáte... Nejhorší je, že si vůbec neuvědomoval, že dělá něco špatně.“ Muž si na peroně fotil selfíčko s Kanaďankou (83), kterou v kolejišti ošetřoval tým záchranářů poté, co jí vlak amputoval nohu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.